Universiteit van Amsterdam

Duurzaamheid: oplossing of illusie?
Congres
De Economische Faculteitsvereniging Sefa van de UvA houdt op 3 december het congres 'Sustainability - Solution or Illusion?'. Op het programma staan onder meer lezingen van Robbert Dijkgraaf (president KNAW), Diederik Samsom (Tweede Kamerlid PvdA) en Peter de Wit (president-directeur Shell Nederland).
donderdag 3 december 2009, 8.30 - 17.00 uur

De Economische Faculteitsvereniging Sefa van de Universiteit van Amsterdam (UvA) houdt op 3 december het Sefa Congres 2009 'Sustainability - Solution or Illusion?'. Decaan van de Faculteit Economie en Bedrijfskunde (FEB) Tom Wansbeek opent het congres. Het dagprogramma wordt ingevuld met lezingen van onder anderen Lucas Reijnders (hoogleraar Milieukunde UvA), Robbert Dijkgraaf (president KNAW), Diederik Samsom (Tweede Kamerlid PvdA), Henk Keilman (duurzaam investeerder) en Peter de Wit (president-directeur Shell Nederland). Er is ruimte voor interactie en discussie, onder andere in de vorm van een paneldebat.

De conferentie is in samenwerking met de FEB georganiseerd. Arnold Heertje, emeritus hoogleraar Staathuishoudkunde aan de UvA, is dagvoorzitter

Deelname

Toegang voor Sefa-leden is gratis. Voor overige studenten, UvA-alumni en -medewerkers bedragen de kosten 10 Euro. Voor particulieren en bedrijfsdeelnemers kosten kaarten 150 Euro (tot 15 november geldt voor deze groep dat kaarten voor 90 euro per stuk zijn te reserveren).


Locatie: Beurs van Berlage, Damrak 277, Amsterdam

Voor inschrijving en meer informatie zie www.sefacongres.nl

{
Grenzen van chromatisch getal verbeterd

Promotie Wiskunde

dinsdag 1 december, 10.00 uur
De wiskundige E. Nelson stelde het volgende: Stel dat alle punten van een plat (Euclidisch) vlak worden gekleurd op zo'n manier dat twee punten met afstand één niet dezelfde kleur hebben. Wat is het minimum aantal kleuren dat nodig is om dit te doen? Dit aantal wordt het chromatische getal van het vlak genoemd. Het is bekend dat dit minimum tussen de vier en zeven ligt. Fernando de Oliveira Filho onderzocht dit probleem. Met optimalisatiemethodes zocht hij betere grenzen voor dit kleurprobleem. Vanaf tien dimensies verbeterde De Oliveira Filho de ondergrenzen. Hoe groter het aantal dimensies, des te groter de verbetering. Dit soort kleurproblemen komt voor bij het toewijzen van frequenties aan mobiele telefoons. Het onderzoek is uitgevoerd op het Centrum voor Wiskunde en Informatica (CWI). Dhr. F.M. de Oliveira Filho: New Bounds for Geometric Packing and Coloring via Harmonic Analysis and Optimization. Promotor is dhr. prof. dr. A. Schrijver.
Locatie: Agnietenkapel, Oudezijds Voorburgwal 231, Amsterdam.