NCRV

DNA Onbekend

Indringende verhalen in DNA Onbekend

Donderdag 3 december
20.30 uur, Nederland 1

In DNA Onbekend staan familiegeheimen, en de ontrafeling hiervan, door DNA-onderzoek centraal. Is mijn vader eigenlijk wel mijn echte vader? Zijn mijn broers wel echt mijn familie? Grote twijfels en onbeantwoorde vragen over familiebanden laten diepe sporen na in het leven van de mensen. Want leven in het ongewisse, of het nu gaat om oorlogskinderen, adoptiezaken of het vermoeden voortgekomen te zijn uit overspel, veroorzaakt veel verdriet. Caroline Tensen wil in DNA Onbekend mensen helpen om voor eens en altijd een eind te maken aan een leven vol onduidelijkheden en ontkenningen.

In deze vijfde aflevering van DNA Onbekend het verhaal van de 45-jarige Petra. Zij groeide op in een gezin van drie kinderen. Vijfentwintig jaar geleden ontdekte ze dat haar vader mogelijk geen drie, maar vier kinderen heeft. Want voordat Petraâs vader haar moeder ontmoette, was hij vier jaar lang verloofd met een andere vrouw. Uit deze relatie zou Jörg geboren zijn. Maar de vrouw heeft altijd ontkend dat Petraâs vader de vader is van Jörg. Anderhalf jaar geleden start Petra de zoektocht naar deze Jörg en in maart van dit jaar is het raak. Hij blijkt volledig in het ongewisse te zijn over de verhalen over zijn afkomst. Heeft hij een andere vader dan hij altijd heeft gedacht? Zijn ze elkaars verwanten?

Ook in DNA Onbekend de wonderlijke verwantschapskwestie van de vriendinnen Tara en Trushna uit Friesland. Beiden zijn geboren in India en geadopteerd door Nederlandse gezinnen. De ouders van de meisjes hebben, zeker in de eerste jaren na de adoptie, veel contact gehouden, waardoor Tara en Trushna hartsvriendinnen zijn geworden. Ze delen niet alleen hun geboorteland India, ook komen ze uit dezelfde stad en zelfs uit hetzelfde tehuis. Ook schelen ze slechts één dag in leeftijd. Hun hele leven horen ze al dat ze erg op elkaar lijken en wordt hun gevraagd of ze geen tweeling zijn. Ze voelen ook een verwantschap, maar achten de kans erg klein dat ze ook daadwerkelijk zussen zijn. De hoop is er echter wel degelijk! Omdat in India alle sporen naar hun afkomst zijn doodgelopen, is een DNA-test nog de enige manier om er achter te komen of Tara en Trushna familie zijn.