MBO raad

MBO Raad presenteert mbo-opleidingsdomeinen

03-12-2009 - De MBO Raad heeft donderdag 3 december het voorstel voor mbo-opleidingsdomeinen aangeboden aan Jeanette Noordijk, directeur beroepsonderwijs en volwasseneneducatie van het ministerie van OCW. Met de invoering van opleidingsdomeinen in het mbo kunnen scholen hun studenten onderwijs nog meer op maat bieden en realiseert het mbo een verdere verbetering van de aansluiting tussen vmbo en mbo. Daarnaast is e invoering van opleidingsdomeinen een belangrijk instrument in het voorkomen van voortijdig schoolverlaten. René van Gils biedt de domeinindeling aan aan Jeanette Noordijk van OCW

De mbo-sector constateert dat sommige studenten aan een opleiding beginnen maar geen duidelijk beeld hebben wat ze precies willen worden en dan gaandeweg afhaken. Met de invoering van opleidingsdomeinen kunnen mbo'ers `breed instromen' en `smal uit': er vindt een steeds verdere verfijning plaats en uiteindelijk kiest een student voor een diploma dat hoort bij een beroep op de arbeidsmarkt.

Studenten kunnen kiezen uit 16 opleidingsdomeinen gekoppeld aan clusters van kwalificatiedossiers, bijvoorbeeld het domein zorg en welzijn met de clusters verpleging en verzorging, gezondheidsondersteuning, maatschappelijke zorg, pedagogisch werk en cultureel werk. Kiezen voor een opleidingsdomein is overigens niet verplicht.

René van Gils, voorzitter van de MBO Raad stuurgroep Domeinen en bedrijfsvoering overhandigde het ministerie daarnaast het rapport `De domeinen onderbouwd' met de wetenschappelijke onderbouwing van de domeinen. De domeinnamen zijn mede bepaald door vmbo- en mbo-studenten, ouders en decanen.

Wetgeving
De overheid werkt momenteel aan een wetstwijziging om de nieuwe competentiegerichte kwalificatiestructuur, en daarmee de opleidingsdomeinen, wettelijk te verankeren. Deze wetgeving zal naar verwachting ingaan per 1 augustus 2011.

Bijlagen
Aanbiedingsbrief MBO Raad en Colo
Overzicht mbo-opleidingsdomeinen
Rapport `De domeinen onderbouwd'

Meer informatie
Voor vragen aangaande de woordvoering over de domeinindeling, kunt u contact opnemen met Marije Hulsbosch, perswoordvoerder MBO Raad: 06-50 27 26 73 of m.hulsbosch@mboraad.nl.

Bron/Auteur: Webredactie