Stadsdeel Oost/Watergraafsmeer Amsterdam


Gebiedsverbod voor vijf dealers in de Transvaalbuurt
---

Gebiedsverbod voor vijf dealers in de Transvaalbuurt

3 december 2009

In Oost-Watergraafsmeer zijn voor vijf drugsdealers in de Transvaalbuurt gebiedsverboden van kracht. Eén van hen woont in deze buurt. Met een gebiedsverbod worden dealers op last van de burgemeester onmiddellijk voor drie maanden uit het gebied verwijderd.

Bij herhaling binnen 1 jaar volgt een verwijdering van 6 maanden. Dealers die in het gebied wonen waar zij een verwijderingbevel hebben, mogen zich in hun woning bevinden, maar hier alleen uit op door de burgemeester vastgestelde tijden en via een vastgestelde route uit. Politie- en toezichthouders van het stadsdeel en de Vliegende Brigade zijn op de hoogte gesteld van de lijst personen met een gebiedsverbod.

Amsterdam heeft per 1 oktober in vier gebieden de aanpak van dealers in drugs, nepdope en pillen verscherpt. Eén van deze gebieden ligt in het stadsdeel: Transvaalbuurt en Parooldriehoek. Dealers kregen voorheen een verwijderingbevel van 24 uur. In de praktijk was deze echter al verstreken na een voorlopige hechtenis of gevangenisstraf. Daardoor konden zij het overlastgebied gewoon weer in.

Het gebiedsverbod voor dealers is een gericht instrument om de drugsoverlast aan te pakken en de drugsscene te verkleinen. Het maakt onderdeel uit van een integrale aanpak van de buurt, waarin overlast en criminaliteit op straat, drugswoningen en overlastgevende horeca worden aangepakt.