Stadsdeel Oost/Watergraafsmeer Amsterdam


De Amstel Verandert wint prijs

---

Website De Amstel Verandert wint prijs

3 december 2009

De website van het project De Amstel Verandert heeft de prestigieuze eParticipatie Award gewonnen. De website, www.deamstelverandert.nl, werd uit ruim 300 gegadigden gekozen als de beste in de categorie Overheid. Staatssecretaris Bijleveld reikte op 3 december de prijzen uit tijdens de slotbijeenkomst van de Proeftuin eParticipatie.

Op www.deamstelverandert.nl worden burgers actief betrokken bij de toekomst van de Amstel. Bezoekers van de website kunnen meedenken en beslissen over de visie op de Amstel die uitgangspunt wordt bij het maken van plannen voor de Amsteloevers. Burgers kunnen zich op de site laten informeren over de plannen rond de toekomst van de Amstel. Daarnaast kunnen ze ideeën indienen om er vervolgens met elkaar en met beleidsmakers over in discussie te gaan. Het resultaat van deze interactie is ook op de site te zien. Naast discussie op de website zelf zijn er ook vier Amstelgesprekken georganiseerd waarin men live met elkaar kon discussiëren.

Trots

Portefeuillehouder Sharona Ceha is trots op de prijs. "De inrichting van een gebied kun je niet alleen achter de tekentafel bedenken. Dat moet je doen in samenspraak met de mensen die er wonen, werken en recreëren. Je moet met elkaar in gesprek, waarbij het erom gaat elkaar te verstaan en elkaars ideeën te leren kennen. We moeten ook verbindingen leggen tussen individuele belangen, het belang van de buurt en dat van de stad. De website van De Amstel Verandert maakt dit mogelijk. Daar kunnen we kennis en informatie delen en elkaar inspireren met ideeën, visies en opvattingen."

Jury

De eParticipatie Awards zijn een initiatief van Burgerlink en worden uitgereikt aan initiatieven die met succes informatie- en communicatietechnologie benutten om burgers meer te betrekken bij de overheid. De jury lette met name op de mate waarin initiatieven open zijn voor deelname van burgers en of burgers ook de resultaten van hun deelname kunnen zien. Een tweede belangrijke toets was de mate van betrokkenheid van burgers. Tot slot is gekeken naar hoe innovatief een intitiatief was. De Amstel Verandert is door de jury als winnaar geselecteerd omdat eParticipatie in dit project een intrinsiek onderdeel uitmaakt van beleidsvorming en beleidsuitvoering.