Ingezonden persbericht


Persbericht, woensdag 2 december 2009

De High Tech Automotive Campus kondigt de kick-off aan van het Automotive Facilities Brainport -center.

Het ministerie van Economische Zaken maakte vrijdag bekend dat het 4,9 miljoen euro bijdraagt aan de realisering van een nieuw Shared Technical Facilities & Accelerator Center op de High Tech Automotive Campus (HTACampus) in Helmond. De toekenning van de subsidies luidt de tweede fase in van het ambitieuze businessplan om van de HTACampus dé internationale hotspot voor automotive innovatie, kennis en ontwikkeling te maken. Na de realisatie en opening van het Automotive House eerder dit jaar, wordt met deze financiële ondersteuning het groene licht gegeven om het "Automotive Facilities Brainport''-center te realiseren.

Campusdirecteur Han van den Bremer toont zich zeer verheugd: "Het nieuwe center maakt de HTACampus compleet. Straks kunnen we een uniek totaalpakket faciliteiten en kennis bieden aan de markt. Dat is van groot belang voor de vele toeleverende bedrijven in Nederland met automotive activiteiten. Daar werken in totaal 40.000 mensen. De overheid geeft met de subsidie een prima signaal af in crisistijd. Dankzij de ondersteuning kan de HTACampus uitgroeien tot dé internationale hotspot voor automotive innovatie en dat is bijzonder gunstig voor de concurrentiepositie van Nederland als automotive land."

Het officiële startschot voor de realisatie van het Automotive Facilities Brainport -center zal gegeven worden voor genodigden en pers op 9 december a.s. tijdens de High Tech Automotive Campus week (8 t/m 15 december 2009).

"Automotive Facilities Brainport"

Het Automotive Facilities Brainport -center is een gloednieuw, op de High Tech Automotive Campus in Helmond, te bouwen centrum waar automotive testfaciliteiten, werkplaatsen, laboratoria en kantoren worden gerealiseerd die op basis van het 'shared principe' beschikbaar worden gesteld aan automotive bedrijven, het onderwijs en R&D instituten. Het 6000 m2 grootte AFB-center dat opgeleverd wordt in september 2011, omvat shared technical facilities en een business accelerator center.

Shared Technical Facilities

De doelstelling van het AFB-center is om gebruikers - als het MKB, (startende) ondernemingen en het onderwijs - technisch hoogwaardige faciliteiten ter beschikking te stellen waartoe ze zelf normaal gezien geen (financiële) toegang hebben. Deze shared technical facilities zijn te verdelen in vier technologische hoofdgroepen:


. Electric Vehicle Application (speciale faciliteiten voor het ontwikkelen en testen van electrische voertuigen en hybrides)


. Manufacturing & Process (faciliteiten voor onderwijs en innovaties rond het efficiënte automotive productie proces)


. Driving Guidance (connected car en navigatietechnologie ten behoeve van verkeersmanagement faciliteiten voor onder andere filebestrijding)


. Test Facilities (aanvullende test-, R&D- en onderwijsfaciliteiten op de HTACampus).

Accelerator Center

Het Accelerator Center heeft tot doel het huisvesten en bevorderen van grensverleggende samenwerkingen tussen doorgroeiende en innovatieve ondernemingen op automotive gebied. Dit gebeurt door het beschikbaar stellen van moderne representatieve kantoorruimtes met werkplaatsen aan het MKB en aan projectkantoren van grote internationale ondernemingen. Deze organisaties maken daarbij ook gebruik van de shared facilities.

Automotive synergie op de HTACampus

De combinatie van de Shared Facilities en het Accelerator Center stimuleert de samenwerking en kennisdeling op de HTACampus. Dit werkt innoverend en drempelverlagend waardoor ook alle andere state-of-the-art faciliteiten die op de HTACampus staan - van o.a. PDE, TNO en TTAI - hiermee beschikbaar komen voor 'shared gebruik'. Dit vergroot het niveau en de effectiviteit van samenwerken aanzienlijk. Hierdoor kunnen producten efficiënter worden ontwikkeld en sneller hun weg naar de internationale markt vinden. Bovendien wordt hiermee de samenwerking tussen onderwijs en het bedrijfsleven bevorderd wat zal bijdragen aan het opleiden van top vakmensen met top technologie.

Maatschappelijke relevantie

De totale publieke en particuliere investeringen van 20 miljoen euro om het AFB-center te realiseren veroorzaken meerdere positieve effecten - zowel op de korte als op de lange termijn - voor de HTACampus, de gemeente Helmond en de Brainport regio. Er zal een bijdrage geleverd worden aan de te verwachten groei van 1.000 FTE aan hoogwaardige arbeidsplaatsen op de HTACampus. Daarnaast een versteviging van het aanbod van gekwalificeerd personeel voor de automotive sector en tot slot een katalyserend effect op het gebied van vernieuwend en innoverend ondernemerschap. In het kort samengevat:


. Toename werkgelegenheid


. Concentratie hoogwaardige automotive activiteiten


. Vestiging 8-10 doorstartende ondernemingen


. Aanwezigheid MBO, HBO, WO en Automotive kennisinstellingen


. Toename R&D gerelateerde uitgaven in de Brainport regio


. Regionale spin off aan toeleveranciers.

Over de High Tech Automotive Campus

Op de High Tech Automotive Campus (HTACampus) in Helmond, worden automotive bedrijven, kennisinstellingen en onderwijs samengebracht met als doel samenwerking, kennisdeling en "open innovatie" op het gebied van automotive technologie en schone en duurzame mobiliteitsoplossingen. Opleidingen en ontwikkeling van het automotive productieproces zijn in dit verband belangrijke thema's. In deze uitdagende omgeving zullen automotive innovaties niet alleen ontstaan, maar ook verder ontwikkeld worden en hun weg sneller en efficiënter naar de wereldmarkten vinden. Om zeker te zijn van een leidende positie investeert de High Tech Automotive Campus in "world-class" faciliteiten, zoals het AFB-center en het Automotive House.