Ministerie van Economische Zaken

'Meer gedragsverandering nodig bij open standaarden en open source'

3 december 2009 | nieuwsbericht | Open Standaarden en Open Source Software

Overheden zetten goede stappen op het gebied van open source en open standaarden maar er is nog onvoldoende structurele gedragsverandering. Daarom gaat staatssecretaris Heemskerk een aantal maatregelen nemen om de invoering van open source en open standaarden te bevorderen.

Dat zei Heemskerk donderdag 3 december 2009 bij de presentatie van de tweede Nederland Open in Verbinding-monitor (NOiV). 'Er gebeurt al veel goeds rond het implementeren van open standaarden en open source, maar er is nog te weinig structurele gedragsverandering te zien bij overheden,' aldus Heemskerk bij de presentatie.

Showcases

Om de invoering te versnellen moeten binnen overheidsorganisatie niet alleen ICT-ers maar ook bestuurders meer verantwoordelijk en aanspreekbaar worden op het onderwerp. Ook moeten uitvoerings- en koepelorganisaties sterker de handschoen oppakken. Daarnaast gaat het Programmabureau NOiV meer faciliteren in het smeden van samenwerkingsverbanden tussen softwareleveranciers en overheden, met name om het open standaardengebruik te versnellen. Heemskerk gaf ook aan samen met zijn ambassadeurs een aantal maatschappelijke showcases van de grond te willen krijgen. Een aantal gezichtsbepalende overheids-ICT-projecten wordt speerpunt voor NOiV.

Tweede NOiV-monitor

Uit de donderdag 3 december 2009 gepresenteerde 2e NOiV monitor blijkt wel dat over het algemeen steeds meer overheidsorganisaties weten wat van hen met NOiV verlangd wordt. Dat is een duidelijke verbetering ten opzichte van 2008. Vooral bij kleinere gemeenten en waterschappen is nog de nodige vooruitgang te boeken. Ook blijkt dat er vrijwel onverminderd behoefte is aan kennis en informatie over de kwaliteit en beschikbaarheid van open standaarden en open source software, best practices en het delen van kennis en ervaringen.

Naast de presentatie van de 2e monitor werd tijdens de bijeenkomst bij het ministerie van Economische Zaken door de OpenDoc Society (ODS) en het programma NoiV een samenwerkingsovereenkomst getekend door Bert Bakker (voorzitter ODS) en Ineke Schop (NOiV). Onderdeel van de samenwerking is onder meer het uitwerken van voorbeeldtrajecten op het terrein van open standaarden.

Meer informatie:

* Voor de pers: Edwin van Scherrenburg (EZ), 070-3796464, e.v.vanscherrenburg@minez.nl