Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Datum: 4 december 2009

Provincie onderzoekt veiligheid Zuidtangent

Haarlem - De provincie Noord-Holland start binnenkort een veiligheidsonderzoek op de routes van de Zuidtangent in Haarlem en Haarlemmermeer. Het onderzoek zal naar verwachting medio 2010 afgerond zijn. Dat schrijft Gedeputeerde Staten van Noord-Holland in antwoord op schriftelijke vragen van PvdA-statenlid Gohdar Massom.

Aanleiding voor de vragen van Massom waren een aantal recente ongevallen met Zuidtangentbussen in Haarlem en Hoofddorp. In augustus 2009 werd een vrouw dodelijk aangereden door een Zuidtangentbus op de Europaweg en in oktober raakte een jonge vrouwelijke voetganger zwaargewond op een oversteekplaats op de Aziëweg in Schalkwijk. Ook in Hoofddorp raakten in december 2008 en september 2009 twee automobilisten zwaargewond na botsingen met Zuidtangentbussen.

De provincie heeft geen volledige veiligheidsanalyse van de verkeersveiligheid. Toch beoordeelt het provinciebestuur de veiligheidssituatie van de Zuidtangent als voldoende.

De provincie wil in overleg met de gemeenten Haarlem en Haarlemmermeer, Connexxion, Stadsregio Amsterdam en de politie de gevaarlijke situaties en knelpunten op de route van de lijnen 300 en 310 inventariseren en snel aanpakken.

In 2007 en 2008 zijn 62 ongelukken op de Zuidtangentbaan geregistreerd. Bij deze ongelukken zijn 19 gewonden gevallen, waarvan 4 met zwaar letsel. De cijfers over 2009 zijn nog niet bekend. Opvallend is dat daar waar de Zuidtangent gebruik maakt van de openbare weg in stedelijke gebieden de meeste ongevallen plaatsvinden.

Er zijn snelheidscontroles uitgevoerd op verschillende locaties van de Zuidtangent. Volgens de provincie zijn daarbij geen overtredingen geconstateerd.

Massom die onlangs bij het provinciebestuur aandrong op verbetering van de veiligheid van de Zuidtangent is blij met de toezegging van de provincie 'het aantal ongelukken op de Zuidtangentbaan is in de laatste twee jaar behoorlijk gestegen en hoort niet bij zo'n hoogwaardig OV-lijn. Daarom hoop ik op spoedige verbetering van de huidige situatie".

*** EINDE PERSBERICHT ***