Eric Staller's Lightmobile schittert nog één keer


Mobiele lichtkunst in Zeeburg

AMSTERDAM, 20091203 -- Stadsdeel Zeeburg in Amsterdam schenkt zijn inwoners een sprankelend kunstwerk in de donkere dagen voor sint en kerst. Op verzoek van het stadsdeel toert de bekende New Yorkse kunstenaar Eric Staller in december een aantal dagen met zijn Lightmobile door Zeeburg. De Lightmobile is een kunstwerk in de vorm van een Volkswagen Kever bedekt met 1.600 lampjes. Rijdend door de straten gaan de lichtjes in speciale patronen aan en uit. Een waar spektakel voor de toeschouwers.

Kunst in de openbare ruimte
Stadsdeel Zeeburg stimuleert kunst in de openbare ruimte. Ook tijdelijk kunst, zoals de Lightmobile. Dennis Straat, wethouder kunst en cultuur: `De bedoeling is te zorgen voor een bijzonder element in het dagelijks leven van de bewoners en bezoekers. Met kunst kunnen emoties worden opgeroepen zoals verwondering of verrassing. Ook kan het soms een lach veroorzaken. De kunst van Eric Staller verenigt dit allemaal in zich.'

Kunstenaar Eric Staller
Eric Staller is bekend van zijn mobiele kunstwerken: zijn Urban UFO's. Staller's missie is de wereld uit te dagen en te verrassen door onverwachts met zijn kunstwerken te verschijnen buiten de musea en galleries. Hij wil zo een directe dialoog aangaan met zijn publiek. De Lightmobile is wellicht zijn bekendste kunstwerk. De Volkswagen met de 1.600 lampjes verscheen eerder in de film `The Money Pit' van Steven Spielberg, met Tom Hanks in de hoofdrol.

Laatste kans
Stadsdeel Zeeburg biedt iedereen, die de Lightmobile nog niet in het echt heeft gezien, een laatste kans om het kunstwerk te bekijken. Eric Staller verhuist namelijk na 15 jaar leven en werken in Amsterdam en andere Europese steden, begin 2010 naar San Francisco. Hij neemt ook zijn Urban UFO's mee, waaronder de Lightmobile.

De Lightmobile kan op de volgende dagen tussen 17 en 19 uur in de buurt van winkelcentrum Brazilië in Zeeburg en op Zeeburgs straten worden bewonderd:

* Donderdag 3 december
* Vrijdag 4 december
* Vrijdag 18 december
* Woensdag 23 december
* Donderdag 24 december

Einde persbericht