Groen!

Meer ambitie voor Kopenhagen

door Tinne Van der Straeten (federaal parlementslid), Bart Staes (Europese fractie), Hermes Sanctorum (Vlaams parlementslid) op 3 december 2009 in "Klimaat en energie", "Milieu en natuur"

Vlaams parlementslid Hermes Sanctorum en Europarlementslid Bart Staes trekken naar Kopenhagen om daar ter plekke de regeringsleiders op te roepen tot meer ambitie. Federaal parlementslid Tinne Van der Straeten zal vanuit België de onderhandelingen op de voet volgen.

De klimaattop in Kopenhagen kan een belangrijk moment in de wereldgeschiedenis betekenen. De uitdaging van de top bestaat er in om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen en om te schakelen naar een groene economie. Ook kent de klimaatconferentie een sociaal-maatschappelijke kant, gezien de belangrijke rol van de derde wereldlanden en de strijd voor ecologische rechtvaardigheid.

Naar aanloop van de klimaattop in Kopenhagen heeft Groen! al heel wat acties uitgevoerd om aan te tonen dat een meer dan ambitieus akkoord geen overbodige luxe is maar absolute noodzaak. België en Vlaanderen moeten tegen 2020 de CO2-uitstoot met 40% doen dalen en 1 miljard euro vrijmaken om derdewereldlanden te helpen in hun aanpak van de klimaatverandering. Bovendien moet België in Kopenhagen aandringen op een ambitieus en bindend akkoord en zich ook op vlak van milieu voorbereiden om van haar Europees voorzitterschap een succes te maken. Op deze nagels zullen de groene volksvertegenwoordigers kloppen.

Klik hier om ervaringen van onze parlementsleden na te lezen en voor het volledige dossier met achtergrondinformatie: Meer ambitie voor Kopenhagen.

---

Blog Hermes Sanctorum

Zijn Chinezen grote vervuilers?

Rijke landen willen dat ontwikkelingslanden ook broeikasgassen gaan terugdringen. Zeker de nieuw opkomende economische machten, zoals China, India en Brazilië. En terecht. China staat momenteel aan de top qua uitstoot van broeikasgassen en produceert nu al meer CO2 uit dan de Verenigde Staten.

Blog Tinne Van der Straeten

Kopenhagen volgen vanuit de zetel

Twee jaar geleden was ik aanwezig op de 13de klimaatconferentie in Bali. Ik zou het voor geen geld gemist willen hebben. Dit jaar zal ik er niet bij zijn in Kopenhagen. Spijtig? Zeker wel, je mist de sfeer, de stress, de chemie van internationale onderhandelingen, het gezelschap van de heel erg ervaren Belgische onderhandelaars, ...
---

Contact: Hermes Sanctorum - Bart Staes - Tinne Van der Straeten