Universiteit van Amsterdam

Gepubliceerd op 11 november 2009

Iedereen is muzikaal

Gepubliceerd op 11 november 2009

Meeklappen op de maat van muziek: we kunnen het allemaal. Ook het herkennen van een liedje is voor de meeste mensen eenvoudig. Maar hoe vanzelfsprekend is dat eigenlijk? En wat heeft het met muzikaliteit te maken?

In het publieksboek Iedereen is muzikaal. Wat we weten over het luisteren naar muziek laat muziekcognitiewetenschapper dr. Henkjan Honing van de UvA zien dat we als luisteraars muzikaler zijn dan we zelf denken. Wij zijn geen passieve consumenten, wij maken muziek. Ook als we wegzakken in het pluche van het Concertgebouw, of meedeinen op een concert in Ahoy. Ons geheugen, onze emoties en onze verwachtingen zijn onze klankkast. Muziek speelt op een intrigerende manier met ons gehoor, ons geheugen, onze emoties en verwachtingen.

Recente onderzoeksresultaten tonen het onomstotelijk aan: pasgeboren baby's hebben gevoel voor ritme, kleuters kunnen de maat houden, en volwassenen hebben een feilloos gevoel voor timing. Elke luisteraar is zijn eigen muzikale expert, betoogt Honing. Het boek wordt ondersteund door een website met luistertestjes en voorbeelden (zie onderstaande verwijzing).

Verwijzingen

Website Iedereen is muzikaal

Overhandiging eerste exemplaar

Op vrijdag 4 december overhandigt Honing tijdens een bijeenkomst in SPUI25 het eerste exemplaar van zijn boek aan schrijver en evolutiebioloog Tijs Goldschmidt. Zie onderstaande verwijzing voor meer informatie.