VU medisch centrum

Amsterdamse Wintergezichten vastgelegd

19 november 2009

Voor de tweede keer heeft medisch maatschappelijk
werker Marie-Jeanne van Hövell tot Westerflier een boek gepubliceerd. Was het twee jaar geleden nog de geschiedenis van haar familie die centraal stond, dit keer gaat het om een fotoboek, getiteld 'Amsterdamse Wintergezichten'. Bij foto's van Van Hövell tot Westerflier zijn teksten en gedichten geplaatst van 42 prominente Amsterdammers die allen de liefde voor de historische binnenstad gemeen hebben. "Meer en meer ben ik gaan beseffen dat de winter mijn voorkeur heeft: alles lijkt meer verstild, naar binnen gericht, soberder; zeker in vergelijking met de uitbundige, stralende zomer met meer lawaai, drukte, kleur en bonte taferelen", stelt de fotografe.

"Ik vind het een uitdaging om in deze hectische en soms lelijke tijd toch nog beelden van schoonheid en verstilling te creëren. Zoekend naar ongeschondenheid, puurheid en soberheid raken mij zulke beelden enorm. Je kunt even adem halen. De winterochtenden zijn die momenten om dit vast te leggen: de stilte die er dan nog heerst, de sprankeling, het frisse, het nog onaangetaste. Dit alles kan me een gelukkig gevoel geven. Waarschijnlijk heeft dit te maken met herinneringen uit mijn vroege jeugd in een stil Brabants dorp."

Amsterdamse Wintergezichten pretendeert niet een volledig beeld van Amsterdam in de winter te geven, maar laat eerder schilderingen en impressies zien. "Deze stad verdient het om op de werelderfgoed lijst van de Unesco te staan."
Van vrijdag 4 december tot en met 31 december worden de foto's van Van Hövell tot Westerflier tentoongesteld in Galerie Mokum aan de Oudezijds Voorburgwal. De galerie is open van woensdag tot en met zaterdag van 12.00 tot 17.00 uur.
Het boek 'Amsterdamse Wintergezichten' is verkrijgbaar bij de boekhandel en kost 18,50 euro.
bron: Tracer