Gemeente Voerendaal

\ 26/11/2009 - Opening Oude Akerweg

Eindelijk is het dan zover. De Oude Akerweg is na een lange voorbereidingstijd duurzaam hersteld. Op vrijdag 4 december om 9.30u is de opening van deze holle weg. Verzamelen parkeerplaatsje hoek Akerweg en Ransdalerstraat. De holle Oude Akerweg is, mede op verzoek van natuurorganisaties, opgeknapt en hersteld. De holle weg is één van de weinige overgebleven landschapselementen in het Ransdalerveld en is met de afgeronde opknapbeurt nu duurzaam behouden. Ook zal de wateroverlast in de St. Gillisstraat verminderen.

Samenwerking
De gemeente wil de natuur en recreatie in het Ransdalerveld versterken. Het herstellen van holle wegen, zoals de Oude Karstraat en de Oude Akerweg en het realiseren van wandelverbindingen past hierin. Aangezien de gemeente geen grond binnen dit gebied heeft, komen de projecten alleen tot stand in samenwerking met eigenaren van grond en andere belanghebbenden. Dankzij Staatsbosbeheer de eigenaar van de holle weg de aangrenzende landbouwers, het Waterschap Roer en Overmaas, de Dienst Landelijk Gebied en de Landinrichtingscommissie voor de herinrichting Ransdalerveld is de holle weg duurzaam hersteld. De Stichting Instandhouding Kleine Landschapselementen (IKL) verzorgde de uitvoering. De gemeente heeft de partijen bijeengebracht en financieel bijgedragen (50%) om de realisatie mogelijk te maken. De andere 50% werden als provinciale subsidie vanuit 'Vitaal Platteland' toegekend.

Versterking
De deels dichtgeslibde holle weg is uitgegraven naar de oorspronkelijke diepte. Om te voorkomen dat er in de toekomst met regenwater wéér grond van de akkers de weg instroomt, is bovenop het talud over de hele lengte van de holle weg een grasbaan van minimaal 10 meter breed aangelegd. Deze grasstrook vormt de belangrijkste schakel in het duurzame herstel van de holle weg. Het gras moet het talud versterken en vangt instromend slib op. Op plaatsen met de grootste inspoeling is een extra dammetje gebouwd om nieuwe inspoeling te beperken.

Verder is de kalkwand in de holle weg plaatselijk weer vrijgemaakt. Begroeiing en modder zijn hier verwijderd zodat de kalk weer aan de oppervlakte komt. Bedoeling is dat de zeldzame planten en dieren die hier vroeger aanwezig waren hierdoor weer kansen krijgen zich te gaan vestigen.

Grauwe Klauwier
Op voorstel van het IVN is ook een paddenpoel aangelegd en worden er nog twee lindebomen geplant. De poel is bedoeld als leefgebied voor padden en andersoortige amfibieën en moet het leefgebied voor de Grauwe Klauwier versterken. De Grauwe Klauwier is een bedreigde vogelsoort, die op de zogenaamde 'Rode lijst staat. Deze vogel was in het verleden een vaste bewoner van het Ransdalerveld en is regelmatig ter plaatse van de holle weg gespot.

Wateroverlast verminderd
Door grondverplaatsing in het begin van de holle weg wordt het regenwater deels in een andere richting geleid. Hierdoor wordt het probleem van wateroverlast in de St. Gillisstraat verminderd.