Universiteit van Tilburg

Persbericht 2 december 2009

Gebrekkige registratie misdrijven tegen homo's maakt aanpak moeilijk

UvT rapport aangeboden aan Provincie Noord-Brabant 4 december

Homoseksuelen in Brabant hebben vaak te maken met discriminatie, maar melden dat zelden bij de Antidiscriminatiebureaus. Incidenten tegen homo's worden ook door bijvoorbeeld de politie en hulpverleningsinstanties niet vaak geregistreerd. Gebrekkige organisatie en registratie van de meldingen maken het niet mogelijk conclusies te trekken over eventuele groei van discriminatie tegen homoseksuelen. Dat is de uitkomst uit een onderzoek in Noord-Brabant van de wetenschapswinkel van de UvT in opdracht van homo-organisatie Embrace Pink. Het onderzoeksrapport wordt op 4 december aan de provincie Noord-Brabant overhandigd.

Hoewel heteroseksuelen in Nederland menen dat ons land tolerant is ten opzichte van homoseksuelen, voelen deze laatsten zich lang niet altijd geaccepteerd. De tolerantie is er vaak alleen onder voorwaarden: openbaar vertoon van praktiserende homo's wordt lang niet altijd op prijs gesteld. Veel van hen worden aangestaard, uitgelachen, of beledigd. Een kleiner deel heeft te maken met mishandeling. Om hoeveel incidenten het precies gaat is noch landelijk noch lokaal goed gedocumenteerd. Uit het Brabantse onderzoek blijkt dat maar een heel klein deel van de homo's melding maakt van discriminatie.

Dit heeft een aantal oorzaken, zoals het feit dat homo's zich er geen rekenschap van geven dat er tegen hen strafbare feiten zijn gepleegd zoals discriminatoir gedrag zonder geweld. Daarnaast weten zij ook niet precies bij welke instanties ze zich moeten melden.

Antidiscrimiatiebureau eerste stap
Onderzoeksters Marjolein Oomes en Marjolein Jeene, onder leiding van hoogleraar Arnoud-Jan Bijsterveld, benaderden Antidiscriminatiebureaus (ADB), meldpunten, politiebureaus en homo-organisaties. Ze vroegen ook 125 Brabanders vragenlijsten in te vullen.

Oomes en Jeene stellen dat het voor het maken van beleid voor homo-emancipatie van belang is te komen tot een betrouwbare registratie van incidenten. Ze doen daarvoor een aantal aanbevelingen: het moet duidelijk zijn dat bij discriminatie melding aan een ADB de eerste stap is. Daar kan worden geregistreerd en doorverwezen naar politie en homo-organisaties. Verder wijzen zij op het belang van de verschillende organisaties om goed met elkaar samen te werken en zich op de hoogte te stellen van elkaars expertise. Tenslotte vinden zij het urgent dat gemeentes meerdere jaren incidenten monitoren.

Ronde Tafelconferentie
De provincie organiseert met de SP, VVD en PvdA op 4 december om 10.00 uur op het Provinciehuis een rondetafelconferentie over hoe emancipatie van homo's, lesbiennes, biseksuelen en transgenders beter ondersteund kan worden. Het UvT rapport zal dan aan de Provincie worden overhandigd. Een van de onderzoekers zal deelnemen aan de discussie. Tijdens de ronde tafelconferentie zullen Hans-Martin Don (SP-wethouder in Eindhoven) Wouter Neerings (voorzitter COC Nederland) en Corien Jonker (Tweede Kamerlid van het CDA) spreken over het belang van homo-emancipatie.