Vrije Universiteit Amsterdam

Persbericht

02-12-2009

Theologische en pedagogische visies zichtbaar in kinderbijbels `Zoo heerlijk eenvoudig' ­ geschiedenis van de kinderbijbel in Nederland

Kinderbijbels weerspiegelen de theologische en pedagogische visies van de afgelopen eeuwen. Voorlopers van kinderbijbels leiden kinderen in de achttiende eeuw naar de letterlijke tekst van de Bijbel. Vanaf 1780 komen verlichte kinderbijbels in zwang die de kinderen een Bijbelse deugdenspiegel voorhouden. Moralisme en Bijbelse etiquette zetten de toon. De periode tussen 1870 en 1920 laat rond en in kinderbijbels richtingenstrijd zien wat ten koste gaat van de kwaliteit. Dit alles blijkt uit onderzoek van theoloog en journalist Willem van der Meiden. Hij promoveert vrijdag 4 december aan de theologische faculteit op een onderzoek naar de bijna negenhonderd verschillende kinderbijbels die in drie eeuwen verschenen.

Vanaf 1920 worden teksten en illustraties professioneler en de laatste eeuw domineert het beeld over de tekst. Kinderen worden nu als kinderen aangesproken en kennis van de Bijbelse verhalen hoort thuis in een totaalpakket van verantwoorde (christelijke) opvoeding. Was de weergave van de Bijbelverhalen in vroeger jaren onverbloemd, tegenwoordig wordt meer geselecteerd en affectiever geschreven en verbeeld. De afbrokkeling van de kerkelijke instituties heeft geen invloed op de productie van verschillende kinderbijbels. De helft van de bijna 900 titels is in Nederland na 1978 verschenen.

Nooit onderzocht
Nederland heeft een rijke traditie van drie eeuwen kinderbijbels en verwante `vertalingen' van Bijbelgedeelten voor kinderen. Naar deze kinderbijbels is niet of nauwelijks wetenschappelijk onderzoek gedaan. In zijn promotieonderzoek brengt Van der Meiden ze in kaart. Hij onderzoekt de ontwikkelingen in het genre en plaatst de kinderbijbels in de context van de theologische, kerkelijke en maatschappelijke ontwikkelingen van hun tijd. Ook laat hij zien hoe kinderbijbels de pedagogische visies van de afgelopen eeuwen weerspiegelen. Van der Meiden besteedt aandacht aan de rol van het beeld in kinderbijbels en de Nederlandse ontwikkelingen worden





vergeleken met die in het buitenland. De bronnenstudie wordt afgesloten met een omvangrijke lijst van in Nederland verschenen kinderbijbels.

Expositie
Naar aanleiding van dit proefschrift wordt een expositie gewijd aan de geschiedenis van de kinderbijbel in Nederland in het Comenius Museum in Naarden, van 9 december 2009 t/m 10 april 2010. Info: www.comeniusmuseum.nl.