Rijksvoorlichtingsdienst

Waardering voor militairen en thuisfront Regional Command South

Tweehonderd militairen en hun thuisfront sluiten vrijdag 4 december symbolisch hun recente Afghanistan uitzending af. De Nederlandse militairen ontvangen die dag de herinneringsmedailles voor vredesoperaties voor hun bijzondere inzet in het Regional Command South van ISAF in Kandahar in 2009. In periode november 2008 tot november 2009 leidde de Nederlandse Generaal-majoor Mart De Kruif de NAVO operatie in Zuid-Afghanistan. Het thuisfront ontvangt als blijk van waardering een verzilverd roosje en het speciale kindermedaillon. Minister van Defensie Eimert van Middelkoop en Commandant der Strijdkrachten generaal Peter van Uhm reiken de onderscheidingen uit. De ceremonie vindt plaats in de IJsselhallen in Zwolle.

Op 1 november dit jaar eindigde een unieke periode in de recente Nederlandse krijgsgeschiedenis. De Nederlandse generaal-majoor Mart de Kruif droeg die dag het commando over het ISAF Regional Command South over aan de Britse generaal-majoor Nick Carter. In het jaar daarvoor leidde de Nederlandse generaal met zijn internationale staf de 40.000 militairen sterke ISAF troepenmacht in het zuiden van Afghanistan. Naast de generaal leverde Nederland ook veel staffunctionarissen en ondersteunende eenheden aan het internationale hoofdkwartier. Met de inzet van generaal De Kruif en de Nederlandse militairen heeft Nederland aangetoond dat we op het allerhoogste niveau kunnen acteren tijdens zeer complexe militaire operaties.

Afgelopen jaar heeft het Afghaanse leger en politie samen met ISAF het initiatief in de bevolkte gebieden herwonnen in het moeilijke zuiden van Afghanistan. Belangrijker nog: ze gaan er niet meer weg. Hier worden door de internationale gemeenschap en Afghanen veel initiatieven ontplooid om herstel en de wederopbouw in te vullen. De effecten hiervan zijn meer en meer merkbaar. Dit is een enorme prestatie met een blijvend karakter waar de Afghaanse regering en de internationale gemeenschap trots op mogen zijn. Voortzetting van de Afghaanse en internationale inspanningen blijft echter nog wel noodzakelijk.




RVD Mediafeed