Gerechtelijke organisatie

Rechter-plaatsvervanger prof Sluiter niet betrokkken bij verdere behandeling Srebrenica-zaken

Den Haag, 4 december 2009 - In NRC-Handelsblad van 4 november 2009 stond dat professor Göran Sluiter behoort tot het team dat Radovan Karadzic adviseert bij de verdediging in zijn zaak bij het Joegoslavië-tribunaal. Prof. Sluiter heeft de rechtbank bevestigd dat hij de verdediging van Karadzic juridisch adviseert. Naar aanleiding van de berichtgeving in de media heeft een van de advocaten van de Stichting Moeders van Srebrenica de president van de rechtbank âs-Gravenhage vorige week gevraagd of het juist is dat prof. Sluiter adviseur van Karadzic is. De president heeft de advocaat bij brief van 3 december 2009 geantwoord.

Prof. Sluiter maakte in juli 2008, als rechter-plaatsvervanger, deel uit van de meervoudige kamer van de rechtbank âs-Gravenhage die vonnis heeft gewezen in het zogenoemde bevoegdheidsincident in de civiele zaak van de Moeders van Srebrenica tegen de Staat der Nederlanden en de Verenigde Naties.
Voor de rechtbank en prof. Sluiter heeft van de aanvang af vast gestaan dat zijn betrokkenheid bij deze zaak beperkt zou blijven tot de behandeling van het bevoegdheidsincident. Hierbij was uitsluitend de vraag aan de orde of de Nederlandse rechter bevoegd is de zaak van de Moeders van Srebrenica te behandelen.
Bij de samenstelling van de rechtersbezetting voor de behandeling van dit incident is in aanmerking genomen dat hierbij rechtsvragen aan de orde zouden komen die specialistische volkenrechtelijke kennis vergen. Met het oog daarop is rechter-plaatsvervanger prof. Sluiter gevraagd deel uit te maken van de rechterscombinatie.

Voor de verdere, inhoudelijke behandeling van de zaak werd de expertise van prof. Sluiter niet nodig geacht. Omdat zijn inzet beperkt zou blijven tot het bevoegdheidsincident, heeft prof. Sluiter zich een half jaar later - begin 2009 - vrij geacht in te gaan op een verzoek om advies van de zijde van de verdediging van R. Karadzic.

Op 10 juli 2008 is vonnis gewezen in het bevoegdheidsincident. De rechtbank heeft zich toen in de zaak van de Moeders van Srebrenica tegen de Staat der Nederlanden en de Verenigde Naties onbevoegd verklaard voorzover het de Verenigde Naties betreft. Tegen dit vonnis is hoger beroep ingesteld. Zolang er in hoger beroep over de bevoegdheid van de rechtbank geen uitspraak is gedaan, wordt de zaak bij de rechtbank niet voortgezet met de inhoudelijke behandeling.

Zoals vooraf al duidelijk was, zal prof. Sluiter niet als rechter-plaatsvervanger betrokken zijn bij een voortzetting van de zaak. Ten overvloede geldt nu dat zijn adviesfunctie voor de verdediging van R. Karadzic ook onverenigbaar zou zijn met verdere deelname aan de behandeling van deze Srebrenica-zaak.

Voor informatie over dit bericht kunt u contact opnemen met de afdeling voorlichting van de rechtbank âs-Gravenhage, tel. 070 381 1943.

Bron: Rechtbank 's-Gravenhage Datum actualiteit: 4 december 2009 Naar boven