Waarborgfonds bepleit waakzaamheid kinderopvangondernemers

04/12/2009 09:42

Stichting Waarborgfonds Kinderopvang

Kinderopvangorganisaties waren in 2008 gemiddeld minder rendabel dan in 2007. De vermogenspositie is licht verbeterd. Al met al deed de sector het in 2008 ondanks de economische recessie redelijk goed. Het Waarborgfonds Kinderopvang waarschuwt echter voor teveel onbezorgdheid. Het dalende rendement en de beperkte reserves nopen ondernemers tot waakzaamheid. Overheidsbezuinigingen en marktverzadiging kunnen de winstgevendheid verder beperken en op korte termijn tot discontinuĂŻteit leiden. Het Waarborgfonds verwacht een toenemend beroep op banken terwijl hun financieringseisen strenger zijn geworden (door Basel II en de recessie). Ondernemers krijgen het waarschijnlijk steeds moeilijker om te investeren in de kinderopvang.

Dit blijkt uit het Sectorrapport Kinderopvang 2009 van het Waarborgfonds Kinderopvang. Het rapport wordt op 8 december openbaargemaakt op het jaarcongres van het Waarborgfonds.

Het Waarborgfonds geeft via het Sectorrapport Kinderopvang inzicht in de financieel-economische positie van de kinderopvang, en in de meningen en verwachtingen van ondernemers en ouders. 207 Kinderopvangorganisaties stuurden dit jaar hun jaarrekening 2008 op. Gezamenlijk verzorgen zij 43 procent van de Nederlandse kinderopvangcapaciteit, hadden in 2008 1.184 miljoen euro omzet en een balanstotaal van 550 miljoen euro. Aan het marktonderzoek gedeelte deden ruim 1.000 ouders en 150 leden van het Waarborgfonds-Ondernemerspanel mee.

Het jaarcongres van het Waarborgfonds, met als thema Hoezo crisis? De kracht van de kinderopvang, is op 8 december 2009 in DeFabrique in Utrecht.

Het Sectorrapport Kinderopvang 2009 is vanaf 9 december te bestellen op http://www.waarborgfondskinderopvang.nl/





http://www.waarborgfondskinderopvang.nl/