Dedicon en het Loket aangepast-lezen winnen internationale Jodi Award

04/12/2009 10:03

Dedicon

Dedicon en het Loket aangepast-lezen hebben op woensdag 2 december in Londen de Jodi Award 2009 Internationaal in ontvangst genomen. Dit in de categorie "Digital Access Online". Zij kregen de onderscheiding voor het project "Streaming gesproken boeken voor mensen met een leeshandicap". Deze streaming dienst vormt een onderdeel van de online catalogus op de website van het Loket aangepast-lezen. De dienst is door Dedicon ontwikkeld in opdracht van het Loket aangepast-lezen en de VOB (Vereniging Openbare Bibliotheken).

Dedicon is producent van alternatieve leesvormen voor mensen met een leesbeperking. In opdracht van bedrijven en overheden onderzoekt en ontwikkelt Dedicon oplossingen die ervoor zorgen dat iedereen kan lezen wat hij wil in de vorm die bij hem past. Het bedrijf produceert onder meer boeken, kranten, tijdschriften en educatief materiaal in vergrote, digitale en gesproken vorm, in braille en in hybride vorm (een combinatie van beeld en spraak).

De Jodi Awards voor toegankelijke digitale cultuur worden jaarlijks uitgereikt door de Jodi Mattes Trust in Groot Brittannië. Dit jaar was er voor het eerst ook een Award bij in de categorie Internationaal. De Jodi Mattes Trust werd opgericht om te bevorderen dat mensen met een handicap door middel van digitale media gelijke toegang tot kunst en cultuur hebben en daar gelijkelijk van kunnen genieten. De naam van het fonds verwijst naar Jodi Mattes (1973-2001) die in Engeland een onvermoeibare voorvechtster was voor gelijke toegang tot het culturele erfgoed voor mensen met een handicap.

De Jodi Mattes Trust oordeelde dat de streaming service een excellent voorbeeld is van een toegankelijke en geïntegreerde lectuurvoorziening. Men vond het een zeer vooruitstrevende toepassing waar Nederland trots op mocht zijn.

.

Dedicon directeur Maarten Verboom zei in zijn dankwoord dat in economisch zware tijden men geneigd is te bezuinigen onderzoek en ontwikkeling ten behoeve van het toegankelijk maken van lectuur. Daarom wordt het toekennen van deze prijs ervaren als waardering voor het werk van Dedicon en het Loket aangepast-lezen en wordt het zeker ook gezien als een aanmoediging om door te gaan.

Streaming gesproken boeken

De streaming dienst die Dedicon in opdracht van de VOB en het Loket aangepast-lezen heeft ontwikkeld, maakt het voor mensen met een leeshandicap mogelijk om rechtstreeks te zoeken in de collectie DAISY-boeken van het Loket aangepast-lezen. In die collectie zitten op dit moment 9.000 gesproken titels, maar volgend jaar zijn dat er 60.000. Een gevonden titel kan indien gewenst in audiovorm op een eigen virtuele boekenplank geplaatst worden.

In dezelfde online omgeving kunnen de "lezers" het boek ook direct streaming beluisteren met een speciaal daarvoor- eveneens door Dedicon ontwikkelde -mediaspeler. Deze mediaspeler is integraal onderdeel van de website. Hiermee kan de "lezer" gemakkelijk naar het boek luisteren en bepaalde passages opzoeken. Ook kan het tempo van voorlezen aangepast worden.

De persoonlijke virtuele boekenplank kan bovendien benaderd worden door specifieke internetradio's, zoals bijvoorbeeld de ORION Webbox van Solutions Radio. Medio 2010 zal een nieuwe generatie Daisy spelers op de markt komen waarmee ook de Daisyboeken streaming beluisterd kunnen worden. Deze ontwikkelingen maken het ook voor mensen zonder computer mogelijk om de online gesproken boeken af te spelen.

Nog dit jaar wordt de bekroonde dienst uitgebreid met de mogelijkheid om ook gesproken tijdschriften en kranten in DAISY-formaat streaming te beluisteren.





http://www.dedicon.nl


Noot voor de redactie:


Noot voor de redactie,