Politie Gelderland-Midden

Politie onnodig in actie wegens nep-ontvoering

Publicatiedatum: 4-12-2009 10:19:14

OOSTERBEEK - De politie in Gelderland-Midden is donderdag 3 december onnodig in actie gekomen vanwege een melding die - na later pas bleek
- een nep-ontvoering was. Een getuige meldde bij de politie dat er op de Utrechtseweg in Renkum een auto voor hem reed. Op de achterbank van deze auto zag hij drie kinderen die een briefje omhoog hielden met de tekst: "Help wij worden ontvoerd". De getuige gaf de politie het kenteken van de auto door waarna de politie groot alarm sloeg.

Door de meldkamer werd een bericht uitgedaan aan tientallen surveillances in de regio om naar de bewuste auto uit te zien. De auto werd kort na de melding aangetroffen bij een woning in de gemeente Renkum. De 46-jarige bestuurder van de auto vertelde dat hij chauffeur was geweest in verband met een bedrijfsbezoek vanuit een basisschool in de gemeente. Zijn 11-jarige dochter en drie van haar klasgenoten hadden daarbij in zijn auto gezeten. De kinderen vertelden voor de grap een briefje te hebben geschreven waarop stond dat zij werden ontvoerd. Ook de docent zou hiervan hebben geweten.

Niet gewaardeerd
De politie heeft contact opgenomen met de basisschool. Aan directrice en docent is uitgelegd dat politie dergelijk meldingen hoog opneemt en deze grappen niet gewaardeerd worden. Dit incident heeft kostbare politiecapaciteit gekost. Bovendien had de getuige nog overwogen om ernstige risico's te nemen om de auto met de kinderen te laten stoppen. De betreffende leerlingen zijn door de politie vermanend toegesproken. Hen is duidelijk gemaakt dat dit geen grapje is.

Eerder dit jaar zag de politie Gelderland-Midden zich geconfronteerd met twee ontvoeringen van minderjarige kinderen. Om die reden nam de politie de zaak extra hoog op.
(068968)

voor nadere informatie:
Persloket Bureau Communicatie
Politie Gelderland-Midden
026 376 3053

---