CNV Onderwijs

4 december 2009

Verslag van de 102e vergadering van het Bestuur van de sector Postactieven CNVO van 28 oktober 2009, gehouden te Amersfoort (de Amershof

Categorie: Verenigingsnieuws Postactieven, Verenigingsinfo Postactieven, Homepage Vakcentrale

Door: W. Stoop


1. Opening. Voorzitter Ans Wibier heet iedereen welkom. Vervolgens leest Henk Köhler Ps 1.


2. Vaststelling van de agenda.


3. Verslag van de vorige SB vergadering. Redactioneel na een paar kleine aanpassingen verder akkoord onder dankzegging aan de secretaris en de notulant. Naar aanleiding van: Frans Hintzen deelt mee dat hij nog t.z.t. terugkomt op de notitie genoemd bij pnt. 6g CNV zaken.


4. Mededelingen en Post. Voorzitter Ans Wibier deelt mee dat Henk Rost niet terugkomt op zijn besluit het SB te verlaten om persoonlijke redenen. Henk Rost heeft op de bestuursvergadering van de afdeling postactieven Limburg (20 oktober jl.) zijn besluit meegedeeld en toegelicht. Er zal op enig moment op gepaste wijze afscheid van hem worden genomen. Voorzitter Ans Wibier leest een bedankkaart voor van Ans van der Dool ('t Zaag) waarin zij haar waardering uitspreekt voor de organisatie en inhoud van de RCP- scholingsbijeenkomst voor Utrecht/Noord en Zuid Holland. Het verslag van Pieter Hansum is naar Lenie Bakker gestuurd en is beschikbaar. Henk Köhler wordt lof toegezwaaid voor de organisatie van de ODP dagen die nu in den lande worden gehouden. Vanwege personele problemen bij het CNV kostte hem die organisatie de nodige moeite. Het CNV is op zoek naar een opvolger voor voorzitter René Paas.


5. AV 2009-2 (inclusief startnotitie koers CNVO). De volgende AV stukken zijn beschikbaar en worden (kort) besproken: VB voorstellen statuten, resultaat van stuk 09261 (VB voorstel totale statuten inclusief de VB deel-voorstellen), overige voorstellen voor statuten, besluitenlijst AV 2009-1 (ter controle), amendementen SB PA en het niet verlagen van de vaste voet m.b.t. het aantal afgevaardigden naar de A.V. in amendementen. De amendementen zijn inmiddels ingediend; Er wordt gediscussieerd over de maximale zittingstermijn van de bestuurders en de verschillende voor- en nadelen hiervan worden onder de loep genomen. Ook dient het begrip "gepensioneerden" te worden gepreciseerd. Beter is wellicht te spreken van "gewezen onderwijspersoneel". Op onze studiedagen 2 en 3 december a.s. te Driebergen kunnen wij over de gevolgen van de dan vaststaande veranderingen voor ons sector- gebeuren hier nader over spreken. De secretaris zal voor wat praatstukken zorgen. Positief is te noemen de beoogde invoering van de rechtshulp plus; wel is er een (financiële) limiet aan verbonden maar desalniettemin is dit een grote verbetering voor met name onze leden. De contributie wordt dientengevolge iets verhoogd. Woordvoering etc. op de AV wordt ad hoc geregeld omdat nu de preadviezen nog niet bekend zijn. Het is allemaal wel kort dag en voor het vrijwillige kader nauwelijks meer te behappen.


6. Vaste agendapunten.

a. Afdelingen. Limburg en Noord Nederland kenden geslaagde en prima bezochte Ontmoetingsdagen. Een belangrijke factor is het sterk ledenbindend karakter er van. Noord Holland komt komende week aan bod met W.J. Berg en een causerie over leven en werk van Toon Hermans.

b. RCP. Lenie Bakker noemt de geslaagde bijeenkomst te Utrecht. Het volgend jaar is Zuid Nederland aan de beurt. Willem Jelle Berg zegt haar hiervoor middelen toe.

c. SJ, internetsite, nieuwsbrieven. Er zijn voor wat betreft het SJ goede stappen gezet, het is zaak het blad kritisch te blijven volgen. De secretaris vindt dat de communicatie met de leden omtrent de recente AOW problematiek (inclusief het later met ABP- pensioen gaan) onvoldoende is geweest; het CNV standpunt kwam amper aan de orde. Dit is geen goede zaak, de leden dienen zo optimaal mogelijk te worden voorgelicht. Ze lezen van alles in de kranten en willen weten wat hun bond er van vindt. Zij hebben de behartiging van hun belangen aan die bond en centrale toevertrouwd.

e. SOZEP en Deelnemersraad. Frans Hintzen meldt dat er in de SOZEP uitgebreid over de AOW problematiek is gesproken. Er dient wel te worden gekeken naar de bemensing vanuit het SB, vervanging dient goed te worden geregeld. Frans Hintzen zit daarin op zetel van de Deelnemersraad en niet namens de sector. Heikel punt is het naar voren halen van het wegvallen van de AOW partnertoeslag. Dat probleem en onze mogelijke reactie er op zijn ook al in onze september vergadering aan de orde geweest. Ook de problematiek van de zgn. zware beroepen is lastig en moet sociaal verantwoord bezien worden. De kabinetsplannen zijn in dezen onrechtvaardig. Willem Jelle Berg zegt dat er nog volop wordt gelobbyd richting 2e kamer. Zware beroepen zijn moeilijk te definiëren. Wim Stoop vraagt waarom het CNV zich dan niet baseert op het criterium lage opleiding versus hoge opleiding. Laag opgeleiden starten eerder en betalen dus langer aow- premie dan hoog opgeleiden, ze hebben bijna altijd een lager inkomen en fysiek zwaardere arbeid; woongenot en levensverwachting zijn minder. Het, volgens de kabinetsplannen, toch op 65 jaar met AOW kunnen gaan maar dan met een vrij fors lager bedrag biedt hen, gelet op het toch al lagere inkomen, geen soelaas.

Frans Hintzen meldt dat het bestuur van het ABP in een brief aan de Deelnemersraad, Werkgeversraad en het verantwoordingsorgaan heeft gesproken over de media-aandacht die aan de onlangs aangetreden ABP voorzitter Ed Nijpels is besteed i.v.m. zijn rol in de DSB affaire. Nijpels stelt in een door hem zelf opgestelde open brief dat hem geen blaam treft en dat hij het onderzoek in dezen afwacht. Voor hem, zegt hij, staat het belang van het ABP voorop.

Het gaat met de dekkingsgraad de goede kant op. Het ABP zit nu iets boven een dekkingsgraad van 105 maar koersen wisselen met de dag. Gelet op de heel grote onzekerheid die aan deze momentopname vast zit is een ook geringe indexatie, zo vrezen we, bepaald niet te verwachten. Wim Stoop heeft er wel grote moeite mee dat de beoogde premieverhoging lager lijkt uit te vallen. Dat strekt ten voordele van zowel de werkgevers (die 2/3 dan de premie betalen) als van de werkenden. Henk Köhler merkt daartegen op dat onze pensioenen weliswaar niet geïndexeerd zijn maar ook niet nominaal verminderd (afgestempeld). Wim riposteert dat onze collega's in de school natuurlijk inderdaad ook last hebben van het niet indexeren maar enerzijds meer tijd van leven hebben om de indexatie- achterstand in halen terwijl zij anderzijds gelukkig wel enkele goede welverdiende loonsverhogingen kregen terwijl onze doelgroep nu al tijden niet "geïndexeerd wordt".

f. Vertegenwoordigingen. Bé Bultena hoopt 11 november a.s. naar de jaarvergadering te gaan van de Anders Aktieven. Willem Jelle Berg schetst in het kort de ontwikkeling van het ledenbestand; de daling is tot stilstand gekomen. De over grote meerderheid van de leden is vrouw; dit is in de besturen om diverse redenen nog niet te merken. Ook de invoering van de rechtsbijstand plus draagt een ledenwervend en ledenbehoudend karakter. Voor wat betreft de beoogde structuur wordt er niet verwacht dat er voor onze sector veel zal gaan veranderen. Mogelijk vervallen de afdelingen en komt het accent meer te liggen op begrote actieplannen bij de rayons. Voor het organiseren van de Ontmoetingsdagen kan er ad hoc een oplossing worden gevonden. De wat andere positie van Zeeland- Brabant zullen we in Driebergen onder de loep nemen.

g. CNV zaken. Henk K heeft het druk met de lopende en komende ODP bijeenkomsten.


7. Penningmeesterszaken. Bob Beckers geeft verslag van het penningmeestersoverleg (sectoren- algemeen penningmeester). Verder dient er een goede regeling te komen tot evenwichtige spreiding van de middelen tussen de rayons onderling, m.a.w. een rayon met een forse reserve zal hopelijk collegiaal willen bij dragen aan een rayon met een tekort, vaak vanwege z'n vele activiteiten. De zgn. 25% regeling dient goed te worden toegepast. Het is zaak tijdig de lopende declaraties in te dienen bij de verantwoordelijke penningmeesters. Ons budget is ongeveer gelijk aan dit jaar. Verder deelt Bob Beckers mee, dat hij om gezondheids- en persoonlijke redenen, die niets van doen hebben met het penningmeesterswerk en/of het sectorbestuurswerk, zich niet beschikbaar kan stellen voor herverkiezing tijdens de ledenvergadering van april 2010. Er zal dus een andere penningmeester moeten komen. Verder is ook Henk Snaterse aftredend en niet herkiesbaar, Henk Köhler is ook aftredend, hij gaat zich beraden. Met het oog op de nieuwe structuur moeten de sectorbesturen worden verkleind tot maximaal 9 leden. Het is ook de vraag of wij kunnen blijven voldoen aan ons huidige reglement dat elke afdeling 1 lid afvaardigt. Op onze studiedagen 2 en 3 december a.s. gaat het SB zich hierover beraden.

In verband met de AV CNVO 2010 op 26 mei wordt de mei SB vergadering verplaatst naar 19 mei 2010.


8. Scholingsbijeenkomst SB 2 en 3 december a.s. te Driebergen. Het eerste deel van het programma wordt verzorgd vanuit de CNVO academie, het 2^e deel omvat de reguliere SB vergadering. Het programma volgt z.s.m. De inloop is 2 december tussen 10 en 10.30 u.


9. Inhoud folder. Met de inhoud gaat het SB akkoord, met de lay out niet. Geen behoefte aan foto's van "oude mensen"op de omslag. Dit zal nader worden bezien en de gewijzigde versie zal middels Astrid de Cock worden rondgestuurd.


10. WVTTK en Rondvraag. Lenie Bakker bezocht Ronald Tuinenburg om onze waardering over te brengen voor zijn werk voor onze sector verricht.


11. Sluiting. Voorzitter Ans Wibier dankt een ieder voor de inbreng en wenst wel thuis.

Bedum,Bé Bultena, notulant; Wim Stoop, secretaris.


---