Provincie Noord-Holland

Start sanering waterbodem Diemen

03 december 2009 - Nieuwsartikel

De waterbodems van de Muidertrekvaart Oost en het Verbindingskanaal in Diemen worden gesaneerd. Hiervoor tekenden de provincie Noord-Holland, Rijkswaterstaat en de gemeente Diemen woensdag 2 december een bestuursovereenkomst.

De waterwegen zijn eigendom van de provincie en Rijkswaterstaat. Beide partijen hebben wel een vergunning om te saneren, maar konden dat vóór de aanvang van het nieuwe broedseizoen (15 maart 2010) niet inplannen. De provincie en Rijkswaterstaat hebben ermee ingestemd dat de gemeente Diemen namens hen de sanering uitvoert. Diemen wil de sanering zo snel mogelijk starten en afronden, omdat zij in de omgeving bezig is met de ontwikkeling van een nieuwe woonwijk, Plantage de Sniep. Daarom voert ze de sanering zelf uit. De provincie en Rijkswaterstaat dragen respectievelijk 60 en 40 procent van de saneringkosten.

De werkzaamheden starten in de week van 14 december en bestaan voornamelijk uit het baggeren van ruim 12.000 kubieke meter verontreinigd slib van de waterbodem. Dit staat gelijk aan bijna 700 volgeladen vrachtwagens. Het slib wordt over het water afgevoerd naar een erkende verwerker. Na afronding van de sanering dragen provincie en Rijkswaterstaat het eigendom van de Muidertrekvaart Oost en het Verbindingskanaal aan de gemeente Diemen over.

Â
Drs. A.P. Delpeut (Hoofd-Ingenieur Directeur Rijkswaterstaat Noord-Holland) wethouder L.W.M Worm (wethouder gemeente Diemen), drs. C.P. de Vries (directeur beheer en uitvoering provincie Noord-Holland) ondertekenen de overeenkomst.

---