Provincie Noord-Holland

Wegwerkzaamheden Hoeverweg

04 december 2009 - Nieuwsartikel

Om de verkeersveiligheid te verbeteren zal de provincie de Hoeverweg (N512) tussen de Ringweg Alkmaar (N9) bij Egmond aan de Hoef herinrichten.

De gemeente Bergen heeft vrijstelling van het bestemmingsplan verleend voor de herinrichting van de Hoeverweg. Met de uitspraak van de afdeling bestuursrecht van de Raad van State van 18 november 2009 is het vrijstellingsbesluit ex artikel 19,2 WRO van de gemeente Bergen onherroepelijk geworden.
Het betekent dat er na ruim 3 jaar een doorstart gemaakt kan worden voor de daadwerkelijke realisatie van de herinrichting van de provinciale weg N512 (Hoeverweg).

Door de provincie Noord-Holland is voor de herinrichting van de N512 (Hoeverweg) op 4 mei 2006 een verzoek om vrijstelling in gevolge art 19.2 WRO ingediend bij de gemeente Bergen.
Bij het besluit van 15 november 2007 heeft de gemeente Bergen de gevraagde vrijstelling verleend. Tegen dit besluit is beroep ingesteld.
Op 4 december 2008 heeft de Rechtbank in Alkmaar uitspraak gedaan in deze zaak en de vrijstelling ex art 19.2 WRO vernietigd. In januari 2009 heeft de provincie tegen de uitspraak van de Rechtbank hoger beroep aangetekend bij de Afdeling Bestuursrecht Raad van State.

Op 18 november 2009 heeft de Afdeling bestuursrechtspraak een voor de provincie Noord-Holland positieve uitspraak gedaan en is het vrijstellingsbesluit onherroepelijk geworden.

Het beroep van appellanten is ongegrond verklaard en het vrijstellingsbesluit ex artikel 19 lid 2 WRO is in stand gebleven.

De beslissing van de Raad van State:

1. het hoger beroep is gegrond verklaard;

2. de uitspraak van de rechtbank Alkmaar d.d. 4 december 2008 wordt vernietigd;

3. het bij de rechtbank ingestelde beroep is ongegrond verklaard.

Uit ongevallenanalyses is gebleken dat de provinciale weg N512 (de Hoeverweg) tussen de Ringweg Alkmaar (N9) en de fietstunnel bij Egmond a/d Hoef een verkeersonveilige weg is. Daarbij komt dat de verkeersdrukte naar verwachting de komende jaren zal toenemen. De provincie zal de weg verbreden om zo het verkeer op de as verder uit elkaar te halen, linksafstroken bij kruisingen aanleggen, het fietspad verbreden, soms verleggen en bushaltes aanpassen. De komende maanden gaat de provincie Noord-Holland verder met de grondverwerving, het inventariseren van de benodigde vergunningen en andere voorbereidende werkzaamheden. De daadwerkelijke start van de reconstructie is vooralsnog gepland op 2e helft 2011.
---