College van Beroep voor het bedrijfsleven

Geen extra zondagsopenstelling winkels in Amsterdam-Noord op 6 en 27 december 2009

Den Haag, 3 december 2009 - De winkels in het stadsdeel Amsterdam-Noord mogen op de zondagen 6 december en 27 december 2009 niet tussen 12.00 uur en 17.00 uur geopend zijn op grond van de ontheffing die het stadsdeelbestuur onlangs heeft verleend in verband met de viering van het sinterklaasfeest en oud en nieuw. Dat volgt uit een mondelinge uitspraak die de voorzieningenrechter van College van Beroep voor het bedrijfsleven vandaag heeft gedaan.

De voorzieningenrechter heeft de ontheffing voor deze dagen geschorst, omdat het stadsdeelbestuur de winkeltijdenverordening van het stadsdeel onjuist heeft toegepast. Daarbij is van belang dat niet is gebleken dat in Amsterdam-Noord op die zondagen enige activiteiten of festiviteiten plaatsvinden die de viering van het sinterklaasfeest dan wel oud en nieuw op stadsdeelniveau luister bijzetten, en dat bovendien het stadsdeelbestuur de ontheffing uit eigen beweging heeft verleend (en dus zonder dat daarvoor een aanvraag was ingediend).

Verder merkt de voorzieningenrechter op dat de ontheffing is verleend aan álle winkeliers in het stadsdeel Amsterdam-Noord, zodat eigenlijk geen verschil bestaat tussen de verleende ontheffing en de aanwijzing van een koopzondag. Het stadsdeelbestuur mag per jaar maximaal vier koopzondagen aanwijzen. Voor het jaar 2009 had het stadsdeelbestuur dit al gedaan, zodat het niet bevoegd was om de ontheffing te verlenen.

LJ Nummer:

BK5307
Zie het origineel

Bron: College van Beroep voor het bedrijfsleven
Datum actualiteit: 4 december 2009