Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit


Datum 4 december 2009

Betreft Reactie compromisvoorstel erfpachters

Geachte Voorzitter,

De vaste commissie voor Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit van uw Kamer heeft mij gevraagd te reageren op een voorstel van de erfpachters op de Waddeneilanden over de wijze waarop zij met erfpacht in de toekomst willen omgaan. Daarnaast heeft de commissie mij gevraagd om Staatsbosbeheer mandaat te geven om over het voorstel met de erfpachter in overleg te treden.

In mijn brief van 9 oktober 2009 (Tweede Kamer, 2009-2010, 29 659, nr. 39) heb ik mijn uitgangspunten geschetst voor Staatsbosbeheer en erfpacht. Ik constateer dat het voorstel van de erfpachters op onderdelen strijdig is met de door mij geformuleerde uitgangspunten. De standpunten van de erfpachters zijn betrokken geweest bij de totstandkoming van het advies van de commissie-De Jong.

Ik acht het niet opportuun om Staatsbosbeheer, vooruitlopend op de standpunt- bepaling door uw Kamer over het uitgebrachte advies van de commissie-De Jong en mijn beleidsstandpunt daarbij, het mandaat te geven om met de erfpachters over het voorstel te onderhandelen.

DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR EN
VOEDSELKWALITEIT,

G. Verburg


---- --