Project Gemeente Westland

maatregelen aanpak overlast Hofpark

Extra maatregelen aanpak overlast Hofpark

Publicatiedatum: 04-12-2009

De gemeente, de politie en het jongerenwerk Westland zetten een pakket aan extra maatregelen in om de jongerenoverlast in het Hofpark en de Dr. Schaepmanstraat in Wateringen aan te pakken.

Het parate peloton van politie Haaglanden wordt ingezet bij het toezicht in het Hofpark en de Dr. Schaepmanstraat. De surveillance van het parate peloton vindt plaats naast de reguliere surveillances van politie Westland, buurtpreventie en BOA's.
BOA's gaan de komende periode structureel surveilleren in dit gebied. Zij zullen regelmatig zichtbaar aanwezig zijn en de oren en ogen voor politie en gemeente vormen. Bij spoedzaken informeren zij direct de politie.

De gemeente gaat verder begin volgend jaar de toegangsweg van het Hofpark voor autoverkeer afsluiten door een slagboom of poller. Ook wordt gekeken naar snelheidsbelemmerende maatregelen. Het wordt fysiek onmogelijk gemaakt om het parkeerterrein via de fietsbrug met auto's te bereiken.

Persoonsgebonden gebiedsverbod

De burgemeester zal aan personen die daarvoor in aanmerking komen, na overleg met de politie en het Openbaar Ministerie, een persoonsgebonden gebiedsverbod opleggen. Dit is een zeer zwaar middel en houdt in dat die persoon zich niet meer in het Hofpark mag ophouden. Is men daar wel aanwezig, dan wordt men direct in hechtenis genomen.

Naast deze repressieve aanpak wordt ook gekozen voor de persoonsgebonden aanpak. Daarbij wordt een actieplan opgesteld dat is afgestemd op de persoon en er daarom heel divers kan uitzien. Een van de instrumenten is het intensief begeleiden en coachen om werk te verkrijgen of terug naar school te gaan en de ouders hun verantwoordelijkheid te laten dragen.

Blijven melden

Het blijft heel belangrijk dat mensen die overlast ondervinden dit blijven melden bij de politie. Alleen dan kan er stevig en adequaat worden opgetreden. Bovendien is het aantal meldingen van belang om de goede politie-inzet te kunnen bepalen, maatregelen aan jongeren op te leggen en het Hofpark weer een aantrekkelijke verblijfsgebied maken.