Gemeente Wassenaar

Overhandigen beleidsplan aan wethouders Alkemade, de Greef en van de Locht

Op 1 december 2009 heeft de werkgroep wonen, zorg en welzijn hun beleidsplan aan de wethouders Alkemade, De Greef en Van de Locht aangeboden.

Met dit beleidsplan willen ze het wonen, de zorg en het welzijn van de ouderen zo aangenaam mogelijk maken. Deze werkgroep is ingesteld door de Federatie Wassenaarse Ouderenorganisaties.

De werkgroep bestaat uit leden van de ouderenbonden en de Stichting Welzijn Ouderen Wassenaar (SWOW). De werkgroep vindt het belangrijk om woningen voor ouderen te realiseren dicht bij het centrum of goede voorzieningen voor het openbaar vervoer. Als het gaat om de nieuwbouw dan gaat hun voorkeur uit naar levensloopbestendige woningen, dit geeft de ruimte om zowel ouderen als jongeren te huisvesten.

In de toekomst wordt er een tekort aan seniorenhuisvesting en service appartementen verwacht, hierdoor pleit de werkgroep voor het aanpassen van woningen met o.a. liften waar dat haalbaar en mogelijk is.

De werkgroep wil graag bij de totstandkoming van het gene wat er gebeurt op het gebied van wonen, zorg en welzijn betrokken worden door de gemeente. Verder wil de werkgroep graag een adviescommissie samenstellen, deze commissie wordt betrokken bij de planontwikkeling van woonvoorzieningen voor ouderen en gehandicapten. Als de gemeente hier achter staat is de werkgroep bereid om het voortouw te nemen.

Door de werkgroep wordt er naast de reguliere vergadering ook regelmatig contact met de woningbouwvereniging St. Willibrordus en de Wassenaarsche Bouwstichting gehouden.

In het verleden lag de nadruk specifiek op het bevorderen van sociale huurwoningen voor ouderen met AOW en een klein pensioen, maar nu wordt er ook gekeken naar betaalbare huurwoningen voor ouderen met een hoge inkomen. Deze ouderen stellen meer eisen aan de kwaliteit van de woning en de woonomgeving.

Via de SWOW wil de werkgroep een actueel onderzoek bevorderen om de wensen en behoeften van de ouderen in beeld te brengen. Gewenste doorstroming vindt alleen plaats indien het woningaanbod aansluit op de wensen en behoeften.

Overhandigen beleidsplan aan wethouders Alkemade, de Greef en van de Locht
Gemeente Wassenaar
Johan de Wittstraat 45
Postbus 499
2240 AL Wassenaar

T: 14070
E: gemeente@wassenaar.nl