Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Taalprijs voor tweede keer op rij naar LNV'er

Nieuwsbericht | 04-12-2009

Renze Brouwer, beleidsambtenaar van de directie Voedsel Dier en Consument van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) is gisteren uitgeroepen tot 'Best schrijvende ambtenaar van 2009'. Vorig jaar werd de wedstrijd ook gewonnen door een ambtenaar van LNV.

Brouwer won de nationale schrijfwedstrijd voor ambtenaren met een antwoordbrief aan een twaalfjarige jongen. De jongen had in een brief aan de koningin gevraagd of zij ervoor wil zorgen dat producenten duidelijker op hun verpakkingen zetten wat er in hun producten zit. De jongen is moslim, en wil dus zeker weten dat er in zijn eten geen varkensvlees en varkensproducten zitten. Brouwer antwoordde uit naam van minister Verburg dat je aan de ingrediëntenlijst op producten duidelijk kunt zien of er vlees in een product zit. Verder verwees hij in de brief naar de website van het Voedingscentrum voor meer informatie over de herkomst van hulpstoffen in ons voedsel.

De wedstrijd 'Best schrijvende ambtenaar' werd dit jaar voor de vijfde keer gehouden. Het doel van de schrijfwedstrijd is aandacht te vragen voor het belang van heldere overheidstaal. Ruim tachtig ambtenaren van verschillende gemeenten, provincies, ministeries en andere overheidsinstellingen deden dit jaar mee.

De prijs, een gouden veer, werd uitgereikt door directeur-generaal Annemie Burger van het ministerie van LNV. Zij zei, namens minster Verburg, erg trots te zijn op het feit dat de prijs nu weer door een LNV'er gewonnen werd. DG Burger wees erop dat er bij LNV de laatste jaren veel aandacht is voor duidelijke taal. Het ministerie heeft speciale 'Taalridders' die zich overal in de organisatie inzetten voor helder taalgebruik. Burger: "Daar ben ik erg trots op. Ook omdat het succes boekt. LNV'ers zijn zich ervan bewust dat zij duidelijk moeten schrijven. Bij ons is het een issue of een stuk wel duidelijk genoeg geschreven is. En zo hoort het ook. Bovendien is er ook vooruitgang in de stukken zelf. Dat blijkt uit een taalmeting die wij hebben laten uitvoeren."
Best schrijvende ambtenaar Renze Brouwer.