FloraHolland



FloraHolland Kwaliteitscup Tulp 2009 uitgereikt

RIJNSBURG, 4 december 2009 (persbericht) - De firma M&M Duin uit Heemskerk is de winnaar van de FloraHolland Kwaliteitscup Tulp 2009. Dit werd bekend gemaakt tijdens de informatiebijeenkomst Tulp van FloraHolland op 3 december in Rijnsburg.

Gedurende het gehele tulpenseizoen worden bij deelnemers aan de kwaliteitscompetitie op willekeurige momenten tulpen uit de aangevoerde partijen gehaald. Deze tulpen worden vervolgens beoordeeld op vaasleven en sierwaarde. Per deelnemer worden drie tot vijf testen per cultivar gedaan. De deelnemers krijgen terugkoppeling van hun eigen resultaten en krijgen tevens inzicht in de resultaten van de andere deelnemers. Zo ontstaat een goede benchmark en krijgen de tulpenkwekers inzicht in de eigen bedrijfsprestaties. De kwaliteitcompetitie werd dit seizoen voor de vierde keer georganiseerd. De belangstelling voor deze betaalde dienstverlening groeit sterk. Komend seizoen doen zo'n honderdvijftig aanvoerders mee aan de kwaliteitscompetitie.

Verbeterde houdbaarheid
De gemiddelde houdbaarheid van alle tulpen is het afgelopen seizoen sterk verbeterd. Het komende seizoen belooft nog beter te worden vanwege de goede kwaliteit van de bollen en de nog steeds verdergaande toename van de kwaliteit van de broeiprocessen op de bedrijven.

De beste aanvoerders van de meest geteste cultivars zijn: `Strong Gold' van de firma Van Roon, `Yokohama' van Smal Bloembollen BV, `Monte Carlo' van C. Winter, `Ile de France' van P.J. Geerlings, `Abba' van J. van der Baan, `Viking' van Gebr. Van Diepen, `Prinses Irene' van Koburg, `Ben van Zanten' van Verbruggen Bloembollen en `Purple Prince' van J.C. Neefjes.

Informatiebijeenkomst
Honderdvijftig tulpenaanvoerders bezochten de informatiebijeenkomst Tulp in de mijnzaal FloraHolland in Rijnsburg. Eerder vond een informatiebijeenkomst al plaats in Aalsmeer en er volgt nog een bijeenkomst in Naaldwijk, op 9 december a.s. Tijdens de bijeenkomst staan de ontwikkelingen in de sector op het programma. Ook wordt aandacht besteed aan het veilschema van het nieuwe tulpenseizoen, de dienstverlening van de Kwaliteitsdienst en de mogelijkheid om deel te nemen aan `Houdbaarheid Getest', een nieuwe veilingdienst die het mogelijk maakt om de houdbaarheid van aangevoerde partijen duidelijk te maken voor klanten.

Fotobijschrift: de beste aanvoerders van de kwaliteitscompetitie tulp