Politie Hollands Midden

Datum: 4 december 2009

Voorkom woninginbraken tijdens de donkere maanden Beveilig je huis en voorkom slachtofferschap

Regio - Politie Hollands Midden doet er de komende weken alles aan om de traditionele piek woninginbraken in de laatste maanden van het jaar te voorkomen. Niet alleen wordt er extra gesurveilleerd en extra recherchecapaciteit ingezet, maar ook de hulp van de inwoners wordt gevraagd. Door 1-1-2 te bellen in verdachte situaties wordt de heterdaadkracht van de politie vele malen vergroot.

Uit de politiegegevens blijkt dat de afgelopen jaren in de laatste maanden van het jaar het aantal woninginbraken hoger is dan in de rest van het jaar (zie onderstaand staatje). Zijn er in de zomerperiode gemiddeld 150 inbraken per maand, in de winterperiode ligt dit zo rond de 250. Dit beeld is in de hele regio te zien. De politie ziet dat graag anders en werkt daar ook aan maar kan daarbij niet buiten de hulp van bewoners. De sleutelwoorden daarbij zijn 'beveiligen', 'waarnemen' en 'bellen'.

          2008         2007               
Totaal                                    
november  215          246                
december  274          310                
Aantal woninginbraken in de laatste twee maanden per jaar Politie Hollands Midden

Insluipingen eenvoudig te voorkomen Ook in de donkere maanden van het jaar vinden er nog te veel inbraken via insluipingen plaats. Deze vorm van woninginbraak is het meest eenvoudig te voorkomen. Het advies van de politie is om ramen en deuren die bereikbaar zijn af te sluiten, ook al gaat u maar even van huis. Dieven hebben maar enkele luttele seconden nodig om binnen te dringen en hun slag te slaan. Let ook op verdachte personen in uw buurt; bel in dat geval altijd de politie, via 0900-8844 of via 112 in gevallen van heterdaad.

Regionale initiatieven In alle politieteams zal de komende weken hard worden gewerkt om het aantal woninginbraken terug te dringen. De politie roept op om lokale initiatieven of ideeën van inwoners om het aantal woninginbraken te verminderen, te melden via e-mail (bureaucommunicatie@hollands-midden.politie.nl) of per telefoon. Op de website www.politie.nl/hollands-midden zullen alle initiatieven en ideeën worden bijgehouden, zodat elke inwoner van de regio ze kan gebruiken om hún woningveiligheid te verbeteren.

1-1-2 daar pak je ook woninginbrekers mee Door ook buitenshuis een beetje op te letten, wordt de eigen veiligheid vergroot en biedt het de politie de kans om inbrekers op te pakken; op heterdaad of na onderzoek. Van belang daarbij is dat bij onraad direct gebeld wordt naar 1-1-2 en er goed op gelet wordt hoe de inbreker er uit ziet of waarmee hij is vertrokken. Het aanbrengen goede buitenverlichting kan daarbij helpen.

Meer informatie over het beveiligen van uw woning volgens het Keurmerk Veilig Wonen is te vinden op de officiële internetsite: www.politiekeurmerk.nl.

Veertien verdachten voor woninginbraak aangehouden in november In de maand november heeft extra alertheid van bewoners en een vergrote inspanning van de politie geleid tot een aantal aanhoudingen van woninginbrekers. In Voorschoten zijn op 13 november 3 verdachten aangehouden op verdenking van een poging woninginbraak. Ook in Voorschoten is op 5 november een verdachte aangehouden op verdenking van een woninginbraak aan de Prins Bernhardlaan. In Oegstgeest is op 3 november een verdachte aangehouden voor insluiping aan een woning op de Grevertstraat. In Leiden zijn twee verdachten op heterdaad aangehouden bij een woninginbraak aan de Woudbes. In Alphen aan den Rijn zijn op 16 november twee verdachten aangehouden voor een woninginbraak aan de Junostraat. In Leiden kon op 21 november een 43-jarige verdachte worden aangehouden op heterdaad bij een woninginbraak aan de Zilverschoontuin. In Nieuwerkerk aan den IJssel zijn eveneens op 21 november twee verdachten aangehouden op verdenking van woninginbraak aan de Eendendaal.

--- einde bericht ---
---



Politie Hollands Midden