Ingezonden persbericht


Perscommuniqué
CoR/09/112.nl
De EU-assemblee van regionale en lokale afgevaardigden Brussel, 3 december 2009

EU 2020: groener, fairder, duurzamere groei, maar mag het ook wat lokaler?

De voorstellen van de Europese Commissie om banen te scheppen en de economische groei te stimuleren, kunnen pas effect sorteren als de lokale en regionale overheden er nauwer bij worden betrokken. Dat zegt Christine Chapman (UK/PSE), lid van de nationale assemblee van Wales, in een door haar opgesteld initiatiefadvies van het Comité van de Regio's (CvdR) over de groei- en werkgelegenheidsstrategie na 2010.

Commissievoorzitter José Manuel Barroso heeft op 24 november jl. voorstellen ontvouwd voor een nieuwe strategie, die de naam EU 2020 meekreeg. Daarbij ging tevens een raadpleging van start, die tot 15 januari 2010 loopt. Op basis van deze raadpleging zullen gedetailleerde voorstellen worden uitgewerkt, die zullen worden voorgelegd aan de Europese Raad in maart, wanneer de staatshoofden en regeringsleiders van de EU bijeenkomen voor hun voorjaarstop.

Voordat haar advies over de opvolger van de zgn. Lissabonstrategie donderdag tijdens de plenaire zitting van het CvdR werd goedgekeurd, zei Chapman het volgende: "In het raadplegingsdocument van de Commissie wordt niet expliciet erkend dat lokale en regionale overheden overal in Europa een belangrijke rol spelen bij de praktische tenuitvoerlegging van de Lissabonstrategie. Dat baart mij ernstig zorgen. De woorden 'regionaal' en 'regio's' komen in het document slechts vier keer voor. Daar waar in het document wordt gesteld dat participatie van de regio's van belang is, wordt ervoor gepleit om 'nationale parlementen' bij het plan te betrekken. Dit laatste juich ik zeker toe, maar waarom wordt er niks gezegd over de rol van rol van regionale parlementen, zoals de nationale assemblee van Wales, of van lokale en regionale besturen? Ik vind dat zeer teleurstellend en dring er dan ook bij de lokale en regionale overheden op aan om de Commissie in hun reacties op het raadplegingsdocument duidelijk te maken dat we iets beters verwachten. In het voorstel dat in het voorjaar van 2010 ter goedkeuring aan de Europese Raad wordt voorgelegd, moet dit euvel zijn verholpen."

Wel toonde zij zich ermee ingenomen dat vele CvdR-voorstellen voor de nieuwe groei- en werkgelegenheidsstrategie een prominente plaats hebben gekregen in het raadplegingsdocument van de Commissie. Hieruit blijkt duidelijk dat Barroso niet ongevoelig is gebleken voor haar advies en voor de in maart gelanceerde CvdR-raadpleging over de nieuwe strategie. EU 2020 zal een 'groenere', socialere strategie zijn die de grondslag legt voor duurzame en crisisbestendige groei op lange termijn. Het voorgestelde plan sluit derhalve goed aan bij Chapmans pleidooi voor 'een strategie voor een duurzaam Europa', waarin economische groei absoluut hand in hand dient te gaan met milieubescherming en verkleining van de sociale kloof.

Chapman waarschuwde echter dat de ambitieuze doelstellingen van EU 2020 moeilijk kunnen worden gehaald indien de lokale en regionale overheden geen stem in het kapittel krijgen, vooral als volgend jaar tijdens de herziening van de EU-begroting besloten wordt om de toegang tot financiering uit het Cohesiefonds van de EU te beperken. "In mijn advies heb ik benadrukt dat een cohesiebeleid dat de hele EU bestrijkt van groot belang is, omdat hiermee flexibele en doelgerichte acties op het terrein kunnen worden ondersteund, met alle voordelen van dien. Daarnaast staan lokale en regionale partnerschappen, gezien de bestuursstructuren, centraal bij het gebruik van de fondsen. Hierdoor kon de EU op zeer praktische wijze een koppeling tot stand brengen met het lokale en regionale niveau en daar voor een meerwaarde zorgen. De Commissie zou er goed aan doen om zich een en ander terdege te realiseren en om mijn aanbeveling ter harte te nemen dat er op deze inclusieve aanpak moet worden voortgeborduurd teneinde een veel sterker draagvlak voor de toekomstige strategie te garanderen."

Het CvdR hechtte tijdens dezelfde zitting ook zijn goedkeuring aan het advies van Marianne Fügl (AT/PSE), locoburgemeester van Traisen, over de Mededeling van de Europese Commissie "Nieuwe vaardigheden voor nieuwe banen - Anticipatie op en onderlinge afstemming van de arbeidsmarkt- en vaardigheidsbehoeften". Fügl wees erop dat de door de Commissie voorgestelde koerswijziging in de richting van een "groene" economie gevolgen zal hebben voor de Europese beroepsbevolking: "De door de klimaatverandering noodzakelijk geworden veranderingen ter bevordering van een koolstofarme economie alsmede de technologische ontwikkelingen, met name op het gebied van ITC, leiden ertoe dat er in bestaande sectoren soms ingrijpende herstructureringen worden doorgevoerd. Dit gaat gepaard met navenante veranderingen op de arbeidsmarkt, maar biedt tegelijkertijd ook veel mogelijkheden voor het scheppen van nieuwe "groene" banen, die vaak beheersing van meerdere disciplines en kennis op tal van terreinen vereisen."

Ook onderstreepte zij dat nieuwe werkgelegenheidsstrategieën een sterke sociale dimensie moeten hebben. "De arbeidsmarkt vraagt van de werkende bevolking steeds meer vaardigheden en flexibiliteit, maar er mag geen sprake zijn van eenrichtingsverkeer. De economie moet zelf ook een bijdrage leveren; bedrijven moeten het werknemers mogelijk maken om zich verder te scholen en beroepsopleidingscursussen te volgen." Lokale en regionale overheden spelen een sleutelrol om de overgang naar een groenere, fairdere economie te faciliteren, zo stelde Fügl: "Gemeenten en regio's zijn de belangrijkste aanbieders van lager en middelbaar onderwijs, waar het fundament wordt gelegd voor latere vaardigheden. De voor mobiliteit en "levenslang leren" noodzakelijke randvoorwaarden, zoals vervoersverbindingen, kinderopvang en onderwijsinstellingen, vallen dikwijls onder de bevoegdheid van de lokale en regionale overheden. Maar tevens moeten zij de gevolgen van banenverlies en herstructureringen opvangen. Daarom moeten EU-middelen, bv. uit het Europees Sociaal Fonds, gemakkelijker voor hen toegankelijk worden, zodat ze snel en direct kunnen beschikken over de benodigde gelden en het gebruik ervan beter kunnen coördineren."

Het Comité van de Regio's

Het Comité van de Regio's (CvdR) is de EU-assemblee van regionale en lokale afgevaardigden. De 344 CvdR-leden, afkomstig uit alle EU-lidstaten, hebben tot taak om de lokale en regionale overheden en de door hen vertegenwoordigde gemeenschappen bij het EU-besluitvormingsproces te betrekken en over EU-beleid te informeren. De Europese Commissie, het Europees Parlement en de Raad zijn verplicht om het Comité van de Regio's te raadplegen op beleidsterreinen die regio's en steden aangaan. Het CvdR kan bij het Europees Hof van Justitie beroep instellen als zijn rechten worden geschonden of als het van mening is dat een EU-wet indruist tegen het subsidiariteitsbeginsel of voorbijgaat aan de bevoegdheden van lokale of regionale overheden.

Bezoek de website van het CvdR: www.cor.europa.eu