Partij van de Arbeid

'Opvattingen Van der Vlies bestrijden'

'Voor wie het nog niet wist, ik ben een keurig opgevoed katholiek meisje. Meer dan eens kreeg ik van mijn moeder dan ook te horen: Wat gij niet wilt dat u geschiedt, doet dat ook een ander niet, als ik weer eens als klein kind met twee maten had gemeten.Die spreuk schoot me te binnen toen ik deze week de motie van de SGP - de partij van het geëerde kamerlid Bas van der Vlies - las tégen minaretten.' Een weblog van Lilianne Ploumen.

Bas van der Vlies kent u vast wel, hij heeft een groot ietwat somber gezicht. Zo'n man van wie je hoopt dat het nooit je schoonvader wordt, maar waarvan je diep van binnen toch het gevoel hebt dat hij een aanwinst is voor de Nederlandse democratie. Een democratie waar voor iedereen plaats moet zijn, ook voor mensen met een opvatting over het geloof die niet meer van deze tijd lijkt te zijn.

Maar uitgerekend zijn partij, de SGP, die haar eigen ultra-orthodoxe geloofsopvattingen kan en mag ventileren dankzij onze kostbare grondrechten - u kent ze, de vrijheid van godsdienst en de vrijheid van meningsuiting - vindt dat anderen dat niet mogen. Merkwaardig.

De SGP vindt dat minaretten vervreemdend werken en onbehagen opwekken bij Nederlanders. Uit onderzoek blijkt trouwens dat de meerderheid van de Nederlanders daar anders over denkt. Wat niet wil zeggen dat we allemaal staan te juichen bij veel meer minaretten (of bij kerktorens met bijbehorende klokken...).

Bij de SGP vinden ze dat vrouwen geen enkele functie in de partij mogen vervullen - ze mogen geen Tweede-Kamerlid worden, geen burgemeester zijn, ze mogen niks van Bas van der Vlies en de zijnen. Ja, ze mogen met lange rokken aan en hun mooie lange haren in een preutse vlecht over straat om boodschappen te doen. En op zondag met een hoed op naar de kerk.

En daar voel ík me nou onbehaaglijk onder. Vrouwen zijn in dit land gelukkig baas in eigen buik en vrouwen maken, net als mannen, hun eigen keuzes. De Rooie Vrouwen, Dolle Mina en ManVrouwMaatschappij van onze Hedy d"Ancona hebben daar voor gevochten - een strijd die wordt voortgezet door Khadija Arib, Myrthe Hylkens en Heleen Mees. Want we zijn nog lang niet klaar.

Let's face it: de orthodoxe islam en het orthodoxe christendom hebben in ieder geval één ding gemeen. De seksualiteit van vrouwen moet beteugeld worden omdat mannen de verleiding anders niet kunnen weerstaan. En dus moeten vrouwen zich bedekken en moeten ze hun man gehoorzamen en mogen ze niet doen wat ze zelf willen. Mannen daarentegen kunnen doen wat hun goeddunkt. Onbegrijpelijk, inconsequent en meten met twee maten inderdaad!

Ik vind dat we de opvattingen van Bas van der Vlies dus net zo te vuur en te zwaard moeten bestrijden als die van imam Fawaz.

De SGP doet er goed aan eerst eens na te denken over het vervreemdende effect van haar eigen opvattingen voor ze naar een ander wijst. En Bas van der Vlies moet zich realiseren dat in onze democratie iedereen gelijke rechten heeft, mannen én vrouwen. Hij is pas een échte aanwinst voor de democratie als hij dat ook in zijn eigen partij doorvoert.

En ondanks dat ik het dus eigenlijk over niks eens ben met de SGP, vind ik tóch dat geen enkele kerk van SGP-huize in dit land niet gebouwd mag worden.'

Lilianne Ploumen