Gemeente Valkenburg aan de Geul

Toelichting college van B&W op artikel âSanering kleine....â

Naar aanleiding van een presentatie in de commissie EFT van 1 december jl, verscheen in Dagblad de Limburger op 3 december een artikel met de titel âSanering kleine hotels toch mogelijkâ. De inhoud van de presentatie in de commissievergadering is in dit artikel in de verkeerde context weergegeven.

Het college van B&W benadrukt dat de gemeente Valkenburg aan de Geul niet aanstuurt op actieve sanering van de kleine hotels.

In 2005 is er een onderzoek gehouden onder alle hotels in de gemeente Valkenburg aan de Geul. Dit onderzoek had als doel beter te kunnen inspelen op vragen van hoteliers over de mogelijkheden van hun pand. In het onderzoek zijn alle hotels in kaart gebracht. Hierbij zijn gegevens geïnventariseerd over het aantal kamers, het aantal bedden, de grootte van de kamers, ligging, bereikbaarheid, parkeergelegenheid en uitbreidingsmogelijkheden. Door dit onderzoek kan de gemeente een goed beeld vormen over de mogelijkheden van een hotelpand. Alle hoteliers zijn over dit onderzoek geïnformeerd en hebben kennis kunnen nemen van de resultaten.

In 2006 heeft het college besloten het onderzoek als toetsdocument te gebruiken. Dit betekent dat als een ondernemer van een klein hotel zich bij de gemeente meldt voor een functiewijziging voor zijn pand, de gemeente in principe eerder bereid is mee te werken dan bij grotere panden. De gemeente stimuleert sluiting van kleine hotels niet. Ook ombouw naar appartementen is niet aan de orde. Kortom, van een koerswijziging is geen sprake. Deze lijn volgen we al enkele jaren.

De kleinschaligheid van vele verblijfsaccommodaties vormt de charme van onze gemeente en de regio. Wij hopen dan ook dat in Valkenburg aan de Geul veel kleinere ondernemingen blijven bestaan.