Gerechtelijke organisatie

Gemeente Leeuwarden moet opnieuw beslissen op een verzoek om ontheffing van kampeerverbod op grond van geloofsovertuiging

Leeuwarden, 4 december 2009 - De rechtbank Leeuwarden heeft vandaag besloten dat de gemeente Leeuwarden een nieuw besluit moet nemen op het verzoek van een Leeuwarder om ontheffing van het kampeerverbod, omdat de afwijzing van dit verzoek door de gemeente niet voldoende is gemotiveerd.

De man had die ontheffing gevraagd omdat hij op grond van zijn geloofsovertuiging niet in een huis mag wonen. Hij wil dat de gemeente een plek binnen de gemeentegrenzen - en buiten een camping - aanwijst waar hij langdurig kan wonen. De gemeente had de ontheffing op grond van de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) geweigerd in het belang van de openbare orde, veiligheid, zedelijkheid en gezondheid en ter voorkoming van hinder en overlast. De Leeuwarder vindt onder meer dat hij door die weigering in zijn godsdienstvrijheid wordt beperkt.

De rechtbank vindt dat het, gelet op de Grondwet, op zich aanvaardbaar is dat de toepassing van een APVâbepaling iemand in enige mate beperkt in zijn godsdienstvrijheid. Zo'n beslissing moet dan wel voldoende worden gemotiveerd. De gemeente heeft volgens de rechtbank niet voldoende uitgelegd waarom de weigering van de ontheffing in strijd is met het belang van de openbare orde, de openbare veiligheid, de volksgezondheid en de bescherming van het milieu. Daarom moet de gemeente het verzoek van de Leeuwarder opnieuw beoordelen.

LJ Nummer

BK4873
Zie het origineel

Bron: Rechtbank Leeuwarden Datum actualiteit: 4 december 2009 Naar boven