Gemeente 's-Hertogenbosch

04-12-2009
Geen Bedrijven Investeringszone in 's-Hertogenbosch

Er komt geen Bedrijven Investeringszone (BIZ) in het centrum van 's-Hertogenbosch. Het wettelijk vereiste draagvlak onder de ondernemers ontbreekt. Van de bijna 1.000 stemgerechtigden had minimaal 50% een stem moeten uitbrengen. Het aantal geldige stemmen was 404 (40,9%).

De poging een BIZ op te richten was een initiatief van Ondernemersvereniging Hartje 's-Hertogenbosch, daarbij gesteund door de Koninklijke Horeca Nederland afdeling 's-Hertogenbosch. Als de BIZ zou zijn ingevoerd, zouden alle binnenstadondernemers (behalve onder andere kantoren) een heffing gaan betalen. De gemeente zou de heffing jaarlijks innen en vervolgens storten in een ondernemersfonds, dat de ondernemers zelf beheren. Het geld zou worden gebruikt om de leefbaarheid, veiligheid en ruimtelijke kwaliteit te kunnen verbeteren. Denk hierbij aan zaken als sfeerverlichting, openbare sanitaire voorzieningen en veiligheidsmaatregelen. Het probleem van `free riders' zou er mee worden opgelost. 'Free riders' zijn ondernemers die geen lid zijn van een ondernemersvereniging en dus niet meebetalen aan allerlei zaken die de binnenstad aantrekkelijker maken, maar er wel van profiteren.

Draagvlakmeting
Voordat de BIZ wordt ingevoerd moet de gemeente een draagvlakmeting uitvoeren. De wet BIZ kent drie `drempels', die alle gehaald moeten worden. Minimaal 50% van de betrokken ondernemers moet een stem uitbrengen. Daarvan moet minimaal tweederde vóór zijn. Die voorstemmers moeten meer WOZ-waarde vertegenwoordigen dan de tegenstemmers.
De eerste drempel is nu niet gehaald. Was dat wel het geval geweest, dan was het zeer de vraag of de tweede en derde drempel gehaald waren. Niet tweederde maar net iets meer dan de helft heeft voor gestemd (53%). De voorstemmers vertegenwoordigen minder WOZ-waarde dan de tegenstemmers (48%). De gehele draagvlakmeting, inclusief het tellen van de stemmen, stond onder notarieel toezicht.