Gemeente Soest

.

College enthousiast over Winkelpromenade Soestdijk

04 december 2009

Op 27 november heeft het college het ontwikkelingsplan voor de nieuwe van Weedestraat vastgesteld.

In dit plan staat hoe de huidige Van Weedestraat, tussen de rotonde Burgemeester Grothestraat en de kruising met de Stadhouderslaan, écht een sfeervol, aantrekkelijk hoofdwinkelgebied kan worden.

Op 10 december wordt het plan besproken in De Ronde en op 17 december neemt de gemeenteraad een besluit.

In september van dit jaar heeft een concept ontwikkelingsplan zes weken ter inzage gelegen. In deze periode zijn ruim 340 inspraakreacties ingediend via internet, brieven en invulformulieren.

Al deze reacties zijn de afgelopen weken voorzien van een antwoordvoorstel dat net als het ontwikkelingsplan aan de gemeenteraad wordt voorgelegd.

Op basis van de inspraakreacties en de gesprekken met de klankbordgroepen is een aantal wijzigingen doorgevoerd in het concept plan. De wijzigingen gaan hoofdzakelijk over de vormgeving van de om te leiden hoofdwegenstructuur en over de inrichting van de nieuwe Winkelpromenade.

Verkeer en parkeren

Uit de inspraakreacties bleek dat er veel zorgen waren over de gevolgen voor het verkeer in de omliggende woonstraten. De wegen worden echter zo ingericht dat het voor doorgaand verkeer niet aantrekkelijk is om een sluiproute door de wijk te kiezen.

Uit de verkeersonderzoeken blijkt dat het doorgaande verkeer gebruik zal maken van de route over de Beek en Daalselaan en Stadhouderslaan. Daarnaast wordt er geen parkeerruimte toegevoegd in de naastliggende woonwijk Soestdijk om ook parkeeroverlast te voorkomen.

Bovendien is er een belangrijke stap gezet in het creëren van een parkeeroplossing. De gemeente is nog steeds in gesprek met de perceeleigenaar over het realiseren van een parkeersouterrain (half verdiept parkeerdek) op het terrein bij Albert Heijn.

Maar als dat niet tijdig kan worden gerealiseerd, is er een tijdelijk alternatief gevonden. Op het parkeerterrein bij Albert Heijn wordt de blauwe zone uitgebreid waardoor er meer roulatie in parkeren komt en er vaker plekken beschikbaar zijn voor winkelend publiek.

Voor langparkeerders, bijvoorbeeld winkelpersoneel, wordt een tijdelijke parkeervoorziening aangelegd. Onderhandelingen daarover lopen op dit moment nog.

Ontwikkelingen

Om te komen tot die sfeervolle Winkelpromenade Soestdijk moeten vijf stappen worden gezet. Vier daarvan neemt de gemeente voor haar rekening:

* omleiden van verkeer;

* zorgen voor parkeerruimte en bereikbaarheid;
* opnieuw inrichten van de straat;

* en verplaatsen van de markt.

De vijfde stap moet worden gezet door de ondernemers en vastgoedeigenaren in de straat. De gemeente vindt het belangrijk om hen te stimuleren om ook hun steentje bij te dragen.

Zowel de Winkelkring Van Weedestraat als de gemeente hebben bij de bestaande winkeliers en vastgoedeigenaren geïnventariseerd wat zij kunnen en willen aanpassen om van de Van Weedestraat een echte, gezellige winkelpromenade te maken. Uit deze inventarisaties blijkt dat er zeker behoefte is aan het benutten van
ontwikkelingsmogelijkheden.

Er zijn zelfs al bouwplannen besproken met de gemeente.

Samenwerking

In december 2008 is begonnen met het opstellen van het voorliggende ontwikkelingsplan. Dat heeft de gemeente niet alleen gedaan maar in nauwe samenwerking met de Winkelkring van Weedestraat en met drie klankbordgroepen:

* een klankbordgroep voor bewoners en afgevaardigden van Verenigingen van Eigenaren uit het projectgebied aangevuld met een afvaardiging uit het Wijkbeheerteam Soestdijk - 't Hart;
* een klankbordgroep voor ondernemers uit de van Weedestraat en een afvaardiging van de marktcommissie;

* een klankbordgroep voor betrokkenen zoals de Kamer van Koophandel, Cliëntenbelang WMO Soest, Hoofdbedrijfsschap Detailhandel, Cosbo en Soester Zakenkring.

Mede door de prettige samenwerking in de drie klankbordgroepen heeft de gemeente een integraal en zeer uitgewerkt ontwikkelingsplan kunnen opstellen.

Inwoners, ondernemers en andere belangstellenden zijn van harte welkom om de behandeling in De Ronde op 10 december (aanvang 20.15 uur) en de behandeling in de gemeenteraad op 17 december bij te wonen.

Meer informatie over Winkelpromenade Soestdijk