VU medisch centrum

Icarus en Adam stimuleren nieuwe veiligheidscultuur

3 december 2009

Simulaties worden steeds belangrijker voor de patiëntenveiligheid in VUmc. In de landelijke veiligheidsweek - eind november - kwam zelfs een piloot naar Amsterdam om te vertellen over het belang van simulaties. Met name bij anesthesiologie en intensive care maken simulaties met levensechte poppen een belangrijk deel uit van de opleiding.

Adam ademt niet alleen, maar hij kan bijvoorbeeld ook ritmestoornissen en alle soorten shock simuleren Foto: Mark van den Brink "We zijn al enige tijd bezig met het creëren van een nieuwe veiligheidscultuur in VUmc. Simulaties spelen daarbij een belangrijke rol. Op het minisymposium 'Samen zorgen voor veiligheid!' vertelde een voormalig piloot dat ze in de vliegtuigbranche dertig jaar geleden al voor dezelfde opgave stonden. Simulatietrainingen hebben daar een grote bijdrage geleverd aan de nieuwe veiligheidscultuur. Hoe ga je om met fouten en hoe kun je daarvan leren? In het ziekenhuis werkt dat natuurlijk net zo", aldus anesthesioloog Ralf Krage. Hij is hoofd van de simulatiegroep.

Herhaling
Met name de afdelingen anesthesiologie en intensive care maken al veel gebruik van simulatietrainingen. Anesthesiologie heeft daarvoor Adam tot zijn beschikking en intensive care Icarus. Het zijn geavanceerde, levensechte poppen. "Niet alleen ademt Adam, maar je kunt bijvoorbeeld ook ritmestoornissen en alle soorten shock simuleren. Simulatie biedt het voordeel dat het een gestandaardiseerde training is. Elk scenario, elke bijzondere complicatie kan herhaald worden. Bovendien wordt elke training intensief nabesproken tijdens de video-debriefing. Daar kunnen deelnemers zien wat er op cruciale momenten mis gaat en ervan leren."

Krage benadrukt dat 70 procent van de complicaties die optreden bij medische ingrepen verband houden met de menselijke factor. "Meestal gaat het dus niet om een gebrek aan kennis. Bij de debriefing kun je erachter komen hoe het komt dat iemand niet genoeg geconcentreerd is of dat er niet goed wordt gecommuniceerd. Met de juiste training kun je ervoor zorgen dat het de volgende keer anders gaat. Op die manier kun je onnodige fouten meer en meer uitbannen. Bij anesthesiologie is het inmiddels gebruikelijk dat elke assistent tenminste één keer per jaar meedoet aan een simulatie. Ik verwacht zeker dat simulaties een steeds groter rol gaan spelen in de opleiding, vooral voor teams die in de praktijk moeten samenwerken."

Jeroen Kleijne
bron: Tracer