Onafhankelijke Post en Telecommunicatie Autoriteit

Datum Onderwerp Bijlage(n) 2 december 2009 09.0255.23 Publicatie vragenlijst marktanalyse 1 Ontbundelde toegang


1. Inleiding

Eind 2008 heeft het college van de Onafhankelijke Post en Telecommunicatie Autoriteit (hierna: het college) het nieuwe marktanalysebesluit ULL gepubliceerd.1 Tegen dit marktbesluit is door een aantal marktpartijen beroep aangetekend. In deze beroepsprocedure heeft het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) op 28 oktober jongstleden uitspraak gedaan. In zijn uitspraak heeft het CBb aangegeven dat OPTA onvoldoende heeft gekwantificeerd dat er sprake zou zijn van één relevante markt voor ontbundelde toegang waartoe MDF-, SDF-, en ODF-access (FttH) en ODF-access (FttO) behoren. OPTA dient op grond van de uitspraak een nadere economische analyse uit te voeren of ontbundelde toegang tot FttO inderdaad tot dezelfde markt behoort als MDF-, SDF-, en ODF-access (FttH). Met een voorziening heeft het CBb er voor gezorgd dat de regulering met betrekking tot ontbundelde toegang tot de koperen aansluitlijn en FttH ongemoeid blijft, althans gedurende een periode van zes maanden.2

Het college is na de uitspraak van het CBb gestart met een nieuwe marktanalyse Ontbundelde toegang, waarbij de focus ligt op de analyse van de vraag of er sprake is van een aparte markt voor FttO. Tegen deze achtergrond heeft het college onder andere een extern onderzoeksbureau verzocht om verder onderzoek te doen naar zakelijke marktsegmenten in de elektronische communicatiesector.

De planning van deze marktanalyse is erop gericht om het nieuwe marktbesluit Ontbundelde toegang uiterlijk eind april 2010 te publiceren en in werking te laten treden. Deze planning betekent dat de nationale consultatie ­ de periode van zes weken waarin marktpartijen gelegenheid hebben om richting OPTA op het ontwerpbesluit te reageren ­ eind januari 2010 start. Het ontwerpbesluit zal


1 OPTA/AM/2008/202719, 19 december 2008, http://www.opta.nl/nl/actueel/alle-publicaties/publicatie/?id=2805
2 Zie voor meer informatie over de uitspraak van het CBb: http://www.opta.nl/nl/actueel/alle- publicaties/publicatie/?id=3046




daarbij parallel in de tijd ook Europees worden genotificeerd.


2. Uitnodiging tot beantwoording van de vragenlijst

In de uitvoering van de marktanalyse is het college deels aangewezen op informatie van marktpartijen. Teneinde deze informatie te kunnen verkrijgen, is het in de uitvoering van marktanalyses gebruikelijk dat marktpartijen door OPTA worden benaderd met het verzoek tot beantwoording van een vragenlijst. Als bijlage bij deze brief vindt u de vragenlijst ten behoeve van de onderhanden marktanalyse Ontbundelde toegang.

De in de vragenlijst gevraagde informatie wordt door het college bij de volgende partijen gevorderd: KPN, Ziggo, UPC/Priority, Eurofiber, bbned, Tele2, BT, Colt, Verizon, Delta en AT&T. Deze partijen zijn daarmee verplicht alle vragen in de bijlage te beantwoorden, tenzij in de vragenlijst anders is aangegeven.

Andere partijen worden door het college bij deze uitgenodigd om de gevraagde informatie te verstrekken, althans voor zover de gevraagde informatie bij partijen aanwezig is. Het college verzoekt u dan ook om uiterlijk 14 december 2009 uw antwoorden op de vragenlijst aan hem toe te zenden, zowel per reguliere post als per e-mail.3 De antwoorden kunt u sturen naar:

OPTA
t.a.v. drs. P.M.A Sneekes
Postbus 90420
2509 LK Den Haag
Breedband-MA@opta.nl

Wellicht ten overvloede merkt het college op dat u in uw antwoorden dient aan te geven welke informatie als vertrouwelijk dient te worden aangemerkt. Het college verzoekt u zowel een vertrouwelijke als een openbare versie van uw antwoorden aan hem toe te zenden.


3. Ten slotte

Voorts merkt het college op dat hij de komende twee weken met een aantal partijen gesprekken wenst te voeren. Deze gesprekken worden zo spoedig mogelijk ingepland. Het college zal de betreffende partijen vooraf een gespreksleidraad toe sturen.

Mocht u vragen hebben over de vragenlijst, dan verzoeken wij u zo snel mogelijk contact op te nemen met de heer Wolthoff (070 ­ 315 3596) of de heer Boogert (070 ­ 315 9276). Voor overige vragen kunt u contact opnemen met mevrouw Sneekes (070 ­ 315 9234).

3 Met betrekking tot de beantwoordingstermijn wijst het college er op dat deze het resultaat is van de beperkte voor het nieuw te nemen marktbesluit beschikbare periode.





Hoogachtend,

HET COLLEGE VAN DE ONAFHANKELIJKE POST EN TELECOMMUNICATIE AUTORITEIT, namens het college,
Plv. afdelingshoofd afdeling Markten

mw. drs. C.M.I. Cramer




Contactpersoon Ons kenmerk Uw kenmerk Doorkiesnummer mw. drs. P.M.A. Sneekes (070) 315 92 34