Ministerie van Defensie

Unieke periode afgesloten met medaille-uitreiking

4 december 2009, 13.26 uur

De uitreiking van de Herinneringsmedaille Vredesoperaties vandaag aan 200 Nederlandse militairen, vormt de symbolische afsluiting van een unieke periode in de recente Nederlandse krijgsgeschiedenis. De militairen, onder wie generaal-majoor Mart de Kruif, ontvingen de medaille voor hun recente uitzending naar het zuiden van Afghanistan, waar zij zich hebben ingezet op het Regional Command South van de International Security Assistance Force (ISAF).

Op 1 november jongstleden droeg generaal-majoor Mart de Kruif na een jaar het commando over het Regional Command South over aan de Britse generaal-majoor Nick Carter. Minister Eimert van Middelkoop benadrukte vandaag het unieke karakter van deze periode: "Een Nederlandse generaal gaf, gesteund door zijn grotendeels Nederlandse staf, leiding aan een troepmacht van 40.000 mannen en vrouwen. Een troepenmacht die opereert in 1 van de meest complexe en uitdagende omgevingen in Afghanistan. Een land dat op zich al 1 van de meest complexe landen ter wereld is."

Ontwikkeling

Een van de doelen van het internationale hoofdkwartier was het verminderen van de voedingsbodem voor terrorisme, waarmee wordt bijgedragen aan de veiligheid van zowel de Afghaanse als de internationale gemeenschap. ISAF richt zich daarnaast op het verbeteren van de sociale, politieke en economische omstandigheden, zodat de Afghaanse bevolking weer kan werken aan haar eigen ontwikkeling. De minister vatte het optreden als volgt samen: Opbouwen waar kan, militair optreden waar nodig. Die taak heeft u, generaal, samen met uw staf voortreffelijk vervuld."

Allerhoogste niveau

Afgelopen jaar hebben het Afghaanse leger en politie samen met ISAF het initiatief in de bevolkte gebieden herwonnen in het moeilijke zuiden van Afghanistan. Ze hebben bijgedragen aan het versterken van het lokale bestuur en een intensievere samenwerking met civiele organisaties. Belangrijk daarbij is dat de internationale troepenmacht niet meer weggaat. Ook Nederland blijft de gelegde basis voor duurzame vooruitgang steunen, in ieder geval met civiele en ontwikkelingsgerelateerde projecten. De succesvolle inzet van generaal De Kruif en de andere Nederlandse militairen toon opnieuw aan dat Nederland op het allerhoogste niveau kan acteren tijdens zeer complexe militaire operaties.

Aan het einde van de ceremonie speldde generaal De Kruif samen met de minister, Commandant der Strijdkrachten Van Uhm en Commandant Landstrijdkrachten Bertholee de militairen van zijn hoofdkwartier de onderscheiding op. Het thuisfront ontving in de IJsselhallen in Zwolle een blijk van waardering en erkenning in de vorm van een verzilverd roosje en het speciale kindermedaillon.

Verwijzingen

* Toespraak minister tijdens uitreiking Herinneringsmedaille ISAF op 4 december 2009 Zie het origineel