NEN


Grote respons op zelfevaluatie over duurzaam succes

vrijdag 4 december 2009, 13:00

In november werd de zelfevaluatie op website www.werkenmetISO9004.nl aangekondigd. Dit leidde tot een overweldigende respons. Tussen 9 en 26 november werden 115 zelfevaluaties van organisaties ingestuurd.

Iedere inzending wordt beantwoord met een individueel advies en een vergelijking met het gemiddelde van alle ontvangen scores. Op deze manier maken al veel organisatie kennis met NEN-EN-ISO 9004:2009 'Managen op duurzaam succes van een organisatie - Een benadering op basis van kwaliteitsmanagement.

Duurzaam succes betekent dat een organisatie er in slaagt om op de lange termijn haar doelstellingen te behalen en te handhaven. ISO 9004 draagt ertoe bij dat organisaties duurzaam succesvol zijn onder complexe, veeleisende en steeds veranderende omstandigheden. De norm bevat vele nuttige richtlijnen en naast de korte ook een zeer gedetailleerde zelfevaluatie.

Welk beeld laten de korte zelfevaluaties van organisaties zien? Hieronder een eerste impressie:
Organisaties in Nederland worden doeltreffend en efficiënt voorzien van de benodigde middelen om hun doelstellingen te bereiken en hebben hun processen ook aardig op orde. Daar ontbreekt het in de regel niet aan.
Waar de organisaties minder hoog in scoren is de manier waarop de prioriteiten voor verbetering worden vastgesteld. Dit onderwerp biedt de meeste kansen voor verbetering.
Organisaties blijken gemiddeld te scoren op leiderschap en strategie. De gemiddelde benadering is al redelijk proactief en er wordt rekening gehouden met belanghebbenden, maar organisaties zijn in de regel nog niet toe aan het doorvertalen van de strategie in operationele processen en het betrekken van mensen in de besluitvorming.

De Nederlandse vertaling van NEN-EN-ISO 9004:2009 verschijnt in de loop van december 2009.