Dienstenbond CNV

Nieuws

4 december 2009

Nog geen doorbraak in Cao overleg Delta Lloyd

Na de drukbezochte ledenvergaderingen in september hebben wij twee keer Cao overleg gehad met Delta Lloyd. Onze leden vinden dat wij niet verder moeten praten over een nieuwe Cao voordat de verslechteringen over de toeslagen en verruiming van de werktijden van tafel zijn. De meeste verslechteringen zijn nu wel van tafel en het lijkt er op dat wij verder kunnen maar er zit nog een addertje onder het gras...

Pilot flexibeler werken
Delta Lloyd is na onze ledenraadpleging zelf ook nog eens goed gaan praten met haar eigen managers om te kijken waar de behoefte aan flexibilisering vandaan komt. Deze blijft vooral te komen vanuit de ondersteuning van het callcenter in Arnhem en in Amsterdam bij enkele operationele functies. In plaats van de toeslag te verlagen en de dagspiegel te verruimen heeft Delta Lloyd voorgesteld komend jaar een onderzoek te doen naar flexibilisering. Daar zijn wij niet op voorhand tegen, mits er ook gekeken wordt naar de pluspunten die dit kan hebben voor werknemers: thuiswerkmogelijkheden, zelfroostering enz.

Daarnaast wil Delta Lloyd in de eerste helft van 2010 en proef doen en enkele afdelingen tot 21 uur laten werken. Het zou dan gaan om een groep van ongeveer 75 medewerkers in Arnhem en Amsterdam. De avondtoeslag wordt dan uiteraard gewoon uitbetaald. Volgens de huidige CAO kan Delta Lloyd een dergelijke proef gewoon houden mits de OR hier mee instemt. Delta Lloyd wil de proef echter met de vakbonden afspreken en de resultaten bij het CAO overleg inbrengen voor 2011. Wij willen echter alleen op voorhand instemmen met een pilot als de medewerkers hier op vrijwillige basis aan kunnen meewerken. Delta Lloyd komt hier in het volgende overleg dat op 15 december op terug. Wij hopen dan spijkers met koppen te kunnen slaan en eindelijk ook over andere onderwerpen als loon, werkgelegenheid en pensioenbijdrage een afspraak te kunnen maken. Dan zouden wij nog voor de Kerst een nieuwe CAO kunnen hebben!

Plannen werkgever met vestiging NSF in Waalwijk De vakorganisaties hebben twee weken geleden een uitgebreid gesprek gehad met een aantal medewerkers en OR leden in Waalwijk over de voorgenomen sluiting van deze vestiging m.i.v. 1 juni 2010. De medewerkers zijn hier behoorlijk van geschrokken en samen met de OR zijn wij aan het onderzoeken wat de mogelijkheden en alternatieven zijn voor Waalwijk. De huidige adviesaanvraag heeft de OR en de vakorganisaties nog lang niet overtuigd van het nut en de noodzaak van de sluiting. De werkgever zal dus eerst een uitgebreide businesscase moeten laten zien waaruit onomstotelijk blijkt dat er geen andere opties zijn. Wij denken bijvoorbeeld aan langer openhouden van de vestiging of combinaties met thuiswerken. De OR zal vooral kijken naar de businesscase en de (financiële) onderbouwing, de vakorganisaties zullen vervolgens kijken of het huidige Sociaal Plan voldoende voorziet in het opvangen van de gevolgen die e.e.a. met zich mee kan brengen. Afgelopen woensdag 2 december hebben wij in een gesprek met dhr. Otto al aangekondigd dat wij aanvullende afspraken bij het SP willen maken.

Wij hebben met een aantal OR leden en medewerkers een netwerk opgezet en houden elkaar goed op de hoogte van de stappen die wij gaan zetten.