Dienstenbond CNV

Nieuws

4 december 2009

Cao Reisbranche: Werkgevers bewegen 0,0!

De cao onderhandelingen in de reisbranche lopen stroef, om niet te zeggen dat je geen vooruitgang kan signaleren. Ook CNV Dienstenbond weet dat de economische situatie in de branche niet rooskleurig is, en wij hebben daar ook rekening mee gehouden bij onze wijzigingsvoorstellen voor de cao. Maar de werkgevers willen niets, zij willen alleen de cao ongewijzigd voortzetten. Dus totaal geen enkele verbetering en dus ook geen loonsverhoging.

De cao voor de Reisbranche liep al af op 1 april 2009. Het afgelopen half jaar hebben wij een aantal keer met de werkgever om tafel gezeten. Steeds zonder resultaat. Gedurende die periode hebben wij de nodige stappen gezet en zijn van mening de werkgever ruimschoots tegemoet te zijn gekomen. De werkgever echter begon met 0% loonsverhoging in de aanbieding en heeft nog steeds maar 0% loonsverhoging voor de medewerkers over.

Ook ons laatste voorstel om er uit te komen werd door de werkgeversdelegatie van tafel geveegd.

Wij hebben toen medegedeeld dat wij alle activiteiten die wij in de reisbranche verrichten per direct zouden stopzetten en onze positie zouden gaan heroverwegen. Ook het ondertekenen van verzoeken tot, het invoering van deeltijd WW bij bedrijven in de Reisbranche, zullen wij heroverwegen. Dit raakt de werkgevers en na een schorsing deelde de werkgeversdelegatie mee dat zij de ontstane situatie aan het bestuur van de ANVR gaan voorleggen om toch een aanvullend mandaat te krijgen. Zij komen op 17 december bij elkaar.

Mochten de werkgevers op het standpunt blijven staan dat de cao ongewijzigd moet worden voortgezet, dan zullen wij onze leden bijeen roepen en samen gaan bepalen op welke wijze wij de werkgevers tot andere gedachten kunnen brengen. De tijd van harmonieus samen werken met de werkgever die ten doel had de belangen van de werknemers zo optimaal mogelijk te behartigen is dan voorbij, we moeten dan onze tanden laten zien.