Dienstenbond CNV

Nieuws

4 december 2009

Onderhandelingsresultaten cao AH Distributie

Na vijf keer onderhandelen en een door de leden van CNV Dienstenbond afgewezen eindbod van Albert Heijn leek er een padstelling te ontstaan. CNV Dienstenbond heeft ingezien dat wij zo niet verder komen en heeft bij Albert Heijn aangedrongen op een praktische oplossing; het verlengen van de cao. Dat lijkt nu gelukt en het daarover bereikte onderhandelingsresultaat ligt nu voor.

Albert Heijn bleef voorstellen doen over verregaande uitbreiding van de inzet van uitzendkrachten. CNV Dienstenbond wilde dat niet zonder afspraken voor alle medewerkers en duidelijkheid over de nieuw distributieorganisatie. Dat wilde Albert Heijn niet. Op deze wijze zouden we niet verder komen. In een brief aan Albert Heijn heeft CNV Dienstenbond dan ook Albert Heijn duidelijk gemaakt dat dit een doodlopende weg is.

In een praktische oplossing heeft CNV Dienstenbond naar aanleiding van de ledenvergaderingen aan Albert Heijn het voorstel gedaan om de cao te verlengen. De "minst slechte" oplossing in dit traject op dit moment. Met daarin de duidelijke voorwaarde om voor woensdagmiddag te reageren. De leden willen namelijk wel een cao en bij het uitblijven van een cao waren de leden bereid om deze af te dwingen. Met daarbij de verplichting om volgend jaar afspraken te hebben over de inzet van medewerkers om weer deze discussies te voorkomen.

Albert Heijn heeft daarop het voorstel van de uitbreiding van het percentage uitzendkrachten naar 40% ingetrokken. Vervolgens heeft Albert Heijn een voorstel gedaan om tot een cao te komen in de lijn die CNV Dienstenbond voorgesteld heeft. De belangrijkste afspraken zijn:

* een cao met een looptijd van een jaar met een loonsverhoging van 3 % per 2 november 2009 (de eerste dag van periode 12);
* Met Albert Heijn zal gedurende de looptijd gesproken worden over de inzetbaarheid van medewerkers

* gedurende de looptijd van de CAO zal Albert Heijn 100 BT contracten omzetten in een vast dienstverband. Daarvan zal 50% bestaan uit fulltimers.

De complete lijst afspraken vind je onderaan dit bericht.

CNV Dienstenbond vindt dat dit, op dit moment het hoogst haalbare is voor de cao. Het is jammer dat er (weer) geen inhoudelijke afspraken gemaakt zijn over afschaffing van jeugdschalen, leeftijdsfasebewustpersoneelsbeleid, werkzekerheid, etc. Desalniettemin wordt dit onderhandelingsresultaat positief voorgelegd. Op het toegezonden reactieformulier kan je aangeven of je het hiermee eens bent of niet. Insturen voor 18 december.

Tenslotte, van de twee belangrijke kwesties is er één nu mogelijk opgelost. De ander, de reorganisatie blijft nog wel even staan, ook daar heeft CNV Dienstenbond aan Albert Heijn duidelijkheid over gevraagd. Daar hebben de leden van CNV Dienstenbond, nog meer dan voor de cao, gezegd dat zij bereid zijn om afspraken in een Sociaal Plan af te dwingen. Wordt nog vervolgd.

CNV Dienstenbond heeft in dit cao-traject een duidelijke en heldere lijn gevolgd. Daarin is gekeken naar de eigen inzet, maar ook naar de praktische haalbaarheid. Deze heldere lijn heeft zich uitbetaald in het onderhandelingsresultaat dat in volledig lijn is met wat CNV Dienstenbond uiteindelijk als maximaal haalbare aan Albert Heijn heeft voorgesteld. Kortom, de lijn en visie van CNV Dienstenbond was zo gek nog niet.

Maak je collega ook lid van de vakbond die vooruit kijkt!