Commissariaat voor de Media

04 december 2009

Commissariaat wil BoekenConcurrent last onder dwangsom opleggen

Het Commissariaat voor de Media is voornemens BoekenConcurrent een last onder dwangsom op te leggen. BoekenConcurrent verkoopt via internet, naar eigen zeggen vanuit Curaçao, Nederlandstalige boeken met kortingen van 10 tot 20%. Volgens het Commissariaat valt BoekenConcurrent onder de Nederlandse Wet op de vaste boekenprijs en zijn de toegepaste kortingen ongeoorloofd.

In zijn sanctievoornemen legt het Commissariaat BoekenConcurrent een last op tot het toepassen van de vaste boekenprijs bij het aanbieden en verkopen van Nederlandstalige boeken aan Nederlandse eindafnemers op straffe van verbeurte van een dwangsom van ⬠50.000,- per dag met een maximum van ⬠3.000.000,-.

Voordat het Commissariaat een besluit neemt, krijgt BoekenConcurrent de gelegenheid haar zienswijze naar voren te brengen. De hoorzitting vindt plaats op donderdag 10 december 2009 bij het Commissariaat in Hilversum. Voor de hoorzitting is ook de Koninklijke Boekverkopersbond als belanghebbende uitgenodigd.

In een door de Koninklijke Boekverkopersbond, de Groep Algemene Uitgevers en Bruna aangespannen kort geding bepaalde de voorzieningenrechter op 3 december dat BoekenConcurrent per direct moet stoppen met het aanbieden van boeken onder de vaste boekenprijs. Dit vonnis bevestigt het Commissariaat in zijn voorlopig oordeel dat BoekenConcurrent de Wet op de vaste boekenprijs overtreedt.