CDA

Van Bochove: âPas op voor pardonregeling Antillenâ

CDA-kamerlid Bas Jan van Bochove heeft staatssecretaris Bijleveld (Koninkrijksrelaties, CDA) opgeroepen scherp toe te zien op illegalen van de Nederlandse Antillen en Aruba. De afspraak dat deze illegalen een tijdelijke verblijfsvergunning voor één jaar kunnen aanvragen baart hem zorgen.
âEr kan niet worden uitgesloten dat een deel van hen de overstap naar Nederland maaktâ, aldus Van Bochove.

Hij heeft de staatssecretaris gevraagd met beleid te komen om te voorkomen dat de eilanden âopstapeilanden worden voor Nederland en illegalen zich uiteindelijk in Nederland vestigenâ. De zorgen van Van Bochove zijn ontstaan nadat op de Nederlandse Antillen en Aruba regelingen zijn getroffen om ongedocumenteerde illegale vreemdelingen in aanmerking te laten komen voor een verblijfsvergunning.

Deze week vond de begrotingsbehandeling Koninkrijksrelaties plaats. Van Bochove heeft verder aangegeven niets te zien in het voorstel dat de Nederlanders op Aruba, Curaçao en Sint Maarten van 18 jaar en ouder net als alle Nederlanders naast het passieve ook het actieve kiesrecht voor de Tweede Kamerverkiezingen krijgen. âBesluitvorming in het Nederlandse parlement is voor het overgrote deel gericht op het land Nederlandâ, aldus Van Bochove. âDit rechtvaardigt niet dat inwoners van andere landen, hoewel die landen tot het Koninkrijk behoren, met actief en passief kiesrecht in hun land, daarnaast beide vormen van kiesrecht krijgen in Nederland.â