Partij van de Arbeid

Eijsink op de bres voor Defensiepersoneel

De PvdA vindt dat het ministerie van Defensie meer moet investeren in haar personeel. Tweede-Kamerlid Eijsink wil daarom een stokje steken voor de bezuinigingen op oefeningen voor militairen. Ze heeft een motie daartoe ingediend. 'Nederlandse militairen moeten goed voorbereid aan de start van een missie kunnen verschijnen.'

Angelien Eijsink diende de motie deze week in tijdens de begrotingsbehandeling van Defensie. De keuzes die het ministerie maakt op de begroting vindt ze vaak niet voor de hand liggend. 'Voor de nazorg voor personeel wil Defensie bedelen bij de postcodeloterij voor, terwijl er wél 100 miljoen euro extra voor het marineschip JSS kan worden vrijgemaakt.'

'Ook wil Defensie bezuinigen op oefenprogramma's voor militairen en het defilé in Wageningen afschaffen, terwijl zij tegelijkertijd ineffectieve en dure wervingsacties in stand houdt,' licht Eijsink verder toe. Als voorbeelden noemt ze de wervingsbonus en een Defensie-raceteam in Zandvoort.

De PvdA maakt zich verder al jaren sterk voor goede zorg voor Nederlandse veteranen. Begin vorige maand werd bekend dat de Tweede Kamer op initiatief van Eijsink zelf een wetsvoorstel maken voor gepaste nazorg voor veteranen. Dat moet uiteindelijk leiden tot een Veteranenwet.

Meer informatie over de begrotingsbehandeling Defensie, waaronder de spreektekst van Eijsink, vindt u op haar eigen site.