ABVAKABO FNV

Principeakkoord voor nieuwe cao RET

Medewerkers van het Rotterdamse Openbaar Vervoerbedrijf RET krijgen vanaf 1 december 0,75 procent loonsverhoging. Op 1 juli volgt een tweede loonsverhoging van 0,5 procent. Dat zijn ABVAKABO FNV en de andere vakbonden en RET afgelopen week overeen gekomen in een principeakkoord voor de nieuwe cao.

Naast de loonsverhoging is afgesproken dat de medewerkers jaarlijks een resultaatafhankelijke beloning krijgen van minimaal 250 euro. Ook zijn de onderhandelaars overeengekomen dat de werkgever alle medewerkers verzekerd tegen de zogenaamde "WIA-krater". Dat betekent dat het inkomen van een medewerker die gedeeltelijk arbeidsongeschikt raakt wordt aangevuld tot tenminste 70 procent van het oude loon. Verder wordt het aantal stageplaatsen bij RET fors uitgebreid en het Sociaal Statuut verlengd tot 2015.

Over een aantal onderwerpen wordt in 2010 verder onderhandeld. Deze worden dan tussentijds ondergebracht in de cao. Het gaat onder meer om loondoorbetaling bij ziekte, het aantal zondagsdiensten voor medewerkers en plannen om agressie en geweld in het OV te verminderen. Eric Vermeulen, bestuurder van ABVAKABO FNV: "We hebben de heetste hangijzers in vier weken tijd weten uit te onderhandelen. De onderwerpen waar we in 2010 verder over praten, zijn minstens zo belangrijk, maar vragen meer tijd. Maar we onze leden snel duidelijkheid kunnen bieden. Vandaar dat we ervoor hebben gekozen om een aantal zaken iets later op te pakken."

ABVAKABO FNV legt het principeakkoordvoor de cao positief voor aan de leden. Maandagavond 7 december krijgen leden een toelichting en vindt de ledenraadpleging plaats.