Gemeente Rotterdam

Aanpak krachtwijken in Rotterdam op stoom
De landelijke aanpak van krachtwijken ligt in Rotterdam goed op stoom. Sinds de start van de wijkactieprogrammas in 2008 is 83% van de projecten die met WWI- middelen mogelijk zijn gemaakt van start gegaan. In Rotterdam Zuid is dit gemiddeld zelfs 90%. Door de samenwerking die al was gerealiseerd via het Pact op Zuid is de wijkgerichte inzet van de WWI-wijken snel tot uitvoering gekomen. Mede hierdoor is de buurttevredenheid in deze wijken gestegen en de sociale index verbeterd.

Pact op Zuid
De aanpak van de krachtwijken op Zuid maakt deel uit van het programma Pact op Zuid. Het verbond dat de gemeente, de deelgemeenten Feijenoord, Charlois en IJsselmonde, vier corporaties Com-Wonen, Woonstad Rotterdam, Vestia en Woonbron; en het Rijk hebben gesloten om Rotterdam Zuid door extra investeringen te versterken.

Naast de wijken op Zuid heeft de minister in de landelijke aanpak ook wijken op Noord aangewezen. Inmiddels hebben het Rijk en de gemeente een bedrag van 63 miljoen in de projecten in de krachtwijken gestoken. De corporaties investeren over 2009 een bedrag van 143 miljoen; dit zijn sociale en vooral fysieke investeringen in de wijken. Vanaf 2010 wordt de inzet van de krachtwijken opgenomen in de integrale wijkactieprogrammas van de deelgemeenten als onderdeel van gebiedsgericht werken.dk

7 krachtwijken
De WWI-aanpak bestaat uit financiering door de gemeente en corporaties van projecten die de kwaliteit van de wijk bevorderen en uit het stimuleren van bewonersinitiatieven. Hieronder volgen voorbeelden uit de zeven krachtwijken in Rotterdam.

Deelgemeente Feijenoord:
Een effectieve aanpak om te stimuleren dat bewoners plannen bedenken en uitvoeren in hun eigen buurt of wijk is het project Poen voor je Plan van de deelgemeente Feijenoord. Hierbij krijgen bewoners geld voor hun plan maar ook begeleiding bij het uitvoeren. Het project draait nu ruim een jaar. Het aantal plannen dat wordt ingediend is groot en ook de groepen die doorgaans als moeilijk bereikbaar te boek staan (jongeren en niet-georganiseerde bewoners) kloppen aan bij de deelgemeente. Een paar voorbeelden van deze Feijenoordse bewonersinitiatieven zijn: jongeren uit de Afrikaanderwijk geven andere wijkbewoners een rondtour langs hun hangplekken; een buurt in Vreewijk verzint een nieuwe inrichting van een buurtplein; busreis door en voor jongeren naar de jeugdgevangenis Hoogvliet.

Deelgemeente Charlois:
Woonstad Rotterdam en de deelgemeente Charlois bundelen de krachten om Pendrecht het aanzien te geven dat de wijk verdient. De resultaten komen samen in de campagne Pendrecht is Goed Bezig. In de wijken Zuidwijk en Oud Charlois zorgt het werkgelegenheidsproject Watch Out voor toezicht op straat en een toekomst voor jongeren.

Deelgemeente Delfshaven:
Delfshavense Duiten is ook een voorbeeld van een aanpak om bewonersinitiatieven te stimuleren. Inmiddels is in Delfshaven een bedrag van 650.000 uitgekeerd aan bewonersinitiatieven variërend van een ijsbaan en zelfbeheer van groen tot vrouwenempowerment.

Centrumraad- Oude Westen:
R.A.M.P.TV is het Rotterdams Audiovisueel Mediaplatform dat in het Oude Westen zijn plek heeft. Jongeren maken televisie om hun idee te uiten over wat er speelt in deze wijk. Zij ontdekken het mediavak en worden geïnspireerd door professionals van de Mediawerkplaats. Enthousiastelingen met talent kunnen doorstromen naar een leerwerktraject binnen MWR en meewerken in de professionele filmteams.

Deelgemeente Overschie:
Het project Overschie Sport Gratis maakt het mogelijk voor alle schoolgaande kinderen tot 18 jaar uit Overschie om gratis lid te worden van een Overschiese sportvereniging. Ook ouderen boven de 55 jaar kunnen gratis zwemmen of meedoen aan bewegen voor ouderen. Mario Been en Hugo Borst zijn ambassadeurs van het project en moedigen jongeren aan hun talent te ontwikkelen. Niet alleen de sportparticipatie is omhoog, ook wordt er minder op straat rondgehangen, worden de sociale verbanden in Overschie versterkt en is de jeugd fitter. Overschie Sport Gratis zal ook het komende jaar worden voortgezet.

Deelgemeente Noord:
Deelgemeente Noord en Woonstad Rotterdam hebben de handen ineen geslagen om van de Kloosterbuurt een bloeiende buurt te maken. De aandacht is vooral gericht op kinderen van 4 tot 14 jaar en hun ouders of opvoeders. Door meer activiteiten buiten en in het buurthuis aan te bieden aan bewoners die het nodig hebben en veel energie te richten op talentontwikkeling van kinderen, proberen de partijen de betrokkenheid bij de buurt te vergroten. Naast deze investeringen in de sociale kwaliteit van de buurt, moet ook de fysieke structuur van de buurt verbeteren. Op de langere termijn volgen de herinrichting van het Johan Idaplein, schoolpleinen en enkele binnenterreinen. De eerste resultaten zijn zichtbaar: een groeiend aanbod evenementen en activiteiten op de pleinen en in Buurthuis Het Klooster, huiswerkbegeleiding voor 100 kinderen, 100 kinderen die lid zijn geworden van een sportvereniging, Hotel het Nieuwe klooster (buurtsoap), een kinderpersbureau en kinderhotel voor vier scholen.

Deelgemeente Kralingen-Crooswijk:
De deelgemeente Kralingen-Crooswijk heeft het initiatief genomen om de programmering bij het sportcentrum Het Schuttersveld te verbeteren en de samenwerking te stimuleren. Deze samenwerking leidt tot een integrale programmering en meer bekendheid van het programma en de extra evenementen in 2009 en 2010 in de buurt.

Over de inspanningen in de zeven Rotterdamse krachtwijken sloot de gemeente een charter met de minister. Deze afspraken voor 2008-2018 zijn voor de eerste twee jaar vastgelegd in de
WWI-wijkactieprogramma's 2008/2009 tussen gemeente, deelgemeenten en corporaties.

Bron: Bestuursdienst, 04-12-2009