Rijksvoorlichtingsdienst

Roep om samenwerking tussen hulporganisaties slaat aan

'Het lijkt erop dat we in onze opzet zijn geslaagd om de versnippering in ontwikkelingssamenwerking tegen te gaan. Dat is pure winst.' Dat zegt minister Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) in een eerste reactie op de indiening van 43 subsidieaanvragen van ontwikkelingsorganisaties voor het nieuwe medefinancieringsstelsel. Koenders is vooral blij dat 41 van de 43 aanvragen allianties betreft en dat zijn oproep tot samenwerking blijkbaar gehoor heeft gevonden. 'Organisaties hebben veel werk verzet om samenwerkingsverbanden te smeden. Ik vind dat er een grote slag is gemaakt en daarmee wil ik de ontwikkelingsorganisaties feliciteren. Ik ga nu kritisch kijken naar de kwaliteit van de voorstellen en de resultaten die in ontwikkelingslanden behaald kunnen worden. Het gaat er mij om dat de mensen in ontwikkelingslanden het beste worden geholpen', aldus Koenders. In het huidige subsidiekader, dat tot 2010 duurt, krijgen 74 organisaties financiele steun. Koenders wil het aantal organisaties dat overheidssubsidie krijgt tot 30 terugbrengen.'

Tot 1 december konden organisaties hun subsidieaanvraag voor het Medefinancieringsstelsel II (MFSII) indienen. Deze programma's zijn gericht op armoedebestrijding en sociaal-economische vooruitgang door versterking van de politieke rol van maatschappelijke organisaties als belangenbehartiger van de armste mensen. De uitgangspunten voor de vernieuwing van het particuliere kanaal beschreef de minister in de beleidnotitie 'Samenwerking, Maatwerk, Meerwaarde'.

De beoordeling van de aanvragen, die inmiddels is gestart, duurt tot 1 april 2010. Dan wordt bekend welke 30 aanvragen doorgaan naar de volgende fase. Op 1 november 2010 wordt de finale beoordeling bekend en wordt duidelijk welke aanvragen subsidie zullen ontvangen. Koenders heeft vanaf 2011 425 miljoen euro per jaar beschikbaar voor particuliere ontwikkelingsorganisaties, maar heeft gezegd dat als hij tevreden is over de kwaliteit van de aanvragen, hij bereid is dat bedrag te verhogen tot 500 miljoen. De looptijd van de aanvragen bedraagt vijf jaar. De 43 organisaties hebben voor 740 miljoen per jaar subsidie aangevraagd.




RVD Mediafeed