Ministerie van Defensie

Schrijfster `Expeditie Uruzgan' op Kamp Holland

4 december 2009, 15.18 uur

Bette Dam spreekt met Nederlandse militairen over 'Expeditie Uruzgan'. De Nederlandse journaliste Bette Dam heeft gisteravond op Kamp Holland over haar boek `Expeditie Uruzgan' verteld. Het boek wordt door veel militairen gelezen en de persoonlijke achtergrond ervan kon op veel belangstelling rekenen.

Enkele tientallen Nederlandse militairen en burgers luisterden geboeid naar de journaliste die momenteel `unembedded', dus op eigen gelegenheid, in Uruzgan is. Bette Dam sprak niet alleen over de ontstaansgeschiedenis van het boek, maar ook over de huidige situatie in Afghanistan en de manier waarop president Hamid Karzai aan de macht is gekomen. De militairen stelden de schrijfster vragen en hadden de gelegenheid om haar een persoonlijke boodschap in hun boek te laten zetten.

President Karzai

Na afloop voorzag Dam meegebrachte exemplaren van 'Expeditie Uruzgan' van een persoonlijke boodschap.

`Expeditie Uruzgan' gaat over een man die per motor het Afghanistan van de Taliban binnentrekt. Alles wat hij bij zich heeft, is een zak geld, een satelliettelefoon en zijn 4 neven die hem beschermen. Die man is Hamid Karzai, die direct na het instorten van de Twin Towers Uruzgan binnentrekt om het Taliban-regime omver te werpen en die uiteindelijk president wordt. Dam laat onder meer zien hoe de tribale verhoudingen ervoor zorgen dat vriend en vijand moeilijk uit elkaar zijn te houden.